Την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ισλαμαμπάντ ενέκρινε η πακιστανική κυβέρνηση, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Ράνα Σαναουλάχ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Η απόφαση λήφθηκε καθώς χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν έφτασαν στην πρωτεύουσα για μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία προς το κοινοβούλιο.
Ο Σαναουλάχ είπε ότι τα στρατεύματα θα προστατεύσουν κτίρια όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, το κοινοβούλιο, το σπίτι του πρωθυπουργού και η προεδρία.
Την Τετάρτη, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και συγκρούστηκε με διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς το κοινοβούλιο.
Πριν από τις συγκεντρώσεις της Τετάρτης, οι αρχές είχαν αποκλείσει όλους τους κεντρικούς δρόμους, αλλά ο Χαν κάλεσε τους υποστηρικτές του να αψηφήσουν τα μπλόκα.
Τα μέτρα ανακοινώθηκαν μετά τη δολοφονία ενός αστυνομικού την Τρίτη, κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι βασικού υποστηρικτή του Χαν.
Η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να απαγορεύσει την προγραμματισμένη πορεία, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε το πράσινο φως, αρκεί η συγκέντρωση να διεξαγόταν σε συγκεκριμένο χώρο και οι διαδηλωτές να διαλύονταν μετά την ομιλία του Χαν. Ζητήθηκε επίσης να διασφαλιστεί ότι η διαμαρτυρία θα παραμείνει ειρηνική.
Ο Χαν, ο οποίος απομακρύνθηκε από το πρωθυπουργικό αξίωμα μετά από πρόταση δυσπιστίας τον Απρίλιο, είχε καλέσει σε διαδηλώσεις επιδιώκοντας την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και ζητώντας πρόωρες εκλογές.
Ο πρώην αστέρας του κρίκετ που μετατράπηκε σε ισλαμιστή πολιτικό ισχυρίζεται ότι η εκδίωξή του και η επακόλουθη τοποθέτηση του σημερινού πρωθυπουργού Σαχμπάζ Σαρίφ ήταν μέρος συνωμοσίας που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον.
Προ ημερών, για πρώτη φορά έπεσε το νόμισμα του Πακιστάν πάνω από τις 200 ρουπίες ανά δολάριο, καθώς η έλλειψη δολαρίων απειλεί να εξελιχθεί σε πλήρη κρίση. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανεκκινήσει ένα πρόγραμμα δανείων που έχει σταματήσει, υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν οι τιμές των καυσίμων, πυροδοτώντας την οργή του κόσμου εν μέσω πληθωρισμού 13%.