Πολιτικά εφτάψυχος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατόρθωσε να επιβιώσει στην ηγεσία της κυβερνώσας παράταξης, εν μέσω σκανδάλων (partygate), εσωκομματικών ανταρσιών και δημοσκοπικών απωλειών. Πολλοί διερωτώνται ωστόσο έως πότε…
Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα ψηφοφορίας, υπέρ της παραμονής του Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία τάχθηκαν 211 βουλευτές, έναντι 148 που τάχθηκαν κατά.
Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον 12 μήνες δεν θα μπορεί να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής εναντίον του. Παρότι επιβίωσε στην πρωθυπουργία, το αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν τον στηρίζει ένα μεγάλο ποσοστό (άνω του 40%) της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 54 βουλευτές των Συντηρητικών από τους συνολικά 359 απέσυραν την εμπιστοσύνη τους προς τον Τζόνσον, στέλνοντας σχετικές επιστολές στον επικεφαλής της αρμόδιας κομματικής επιτροπής (1922 Committee), με αποτέλεσμα έτσι να ανοίξει ο δρόμος για τη μυστική εσωκομματική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του 58χρονου Βρετανού πρωθυπουργού.
Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα (8 ώρα Ελλάδας).
Έως και περίπου μια ώρα προτού ανοίξουν οι κάλπες σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε καταφέρει να εξασφαλίσει την στήριξη των τουλάχιστον 180 εν ενεργεία βουλευτών που απαιτείτο προκειμένου εκείνος να μπορέσει να παραμείνει για τουλάχιστον άλλον έναν χρόνο στην ηγεσία της κυβερνώσας Συντηρητικής παράταξης.
Πιο συγκεκριμένα, έως και περίπου μια ώρα πριν από την έναρξη της σχετικής μυστικής εσωκομματικής ψηφοφορίας, οι βουλευτές που είχαν δηλώσει δημόσια πως στηρίζουν τον Τζόνσον ήταν σχεδόν 130. Όταν ξεκίνησε, δε, η ψηφοφορία, εκείνοι είχαν γίνει 141, σύμφωνα με το BBC.
Ο ίδιος ο Τζόνσον μίλησε σήμερα το απόγευμα, πριν από την ψηφοφορία, στους βουλευτές του κόμματός του αλλά κεκλεισμένων των θυρών.
Στην τελευταία του αυτή ομιλία, ο ίδιος, σύμφωνα με το SkyNews:
υπενθύμισε τη μεγάλη εκλογική νίκη που πέτυχε η παράταξη υπό τη δική του ηγεσία τον Δεκέμβριο του 2019υπερασπίστηκε τις «ελευθερίες» του Brexitαποδοκίμασε τα μίντια που του επιτίθενται και επιτέθηκε στους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς με το επιχείρημα πως εκείνοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν το Brexit αλλά ούτε και να υψώσουν ανάστημα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στις τάξεις των Συντηρητικών ψηφοφόρων επικρατούσε, πάντως, διχασμός, όπως προκύπτει μέσα και από τις σχετικές δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση στην οποία προχώρησε ο ιστοχώρος ConservativeHome, το 55% ήταν υπέρ της απομάκρυνσης του Τζόνσον από την ηγεσία, σε αντίθεση με το 41% που δήλωνε πως επιθυμεί την παραμονή του στον τιμόνι της παράταξης.
Το 2019 και η Τερέζα Μέι
Υπενθυμίζεται πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε διαδεχθεί την παραιτηθείσα Τερέζα Μέι στην ηγεσία των Τόρις και μαζί στην πρωθυπουργία τον Ιούλιο του 2019. Το ξεκίνημα μάλιστα για τον ίδιο θα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο.
Με τον Μπόρις Τζόνσον στο τιμόνι τους, οι Τόρις κατήγαγαν μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές του 2019 εξασφαλίζοντας σχεδόν το 44% των ψήφων και την αυτοδυναμία στη Βουλή (365 έδρες αρχικά από τις συνολικά 650, που πλέον έχουν γίνει 359).
Δημοσκοπήσεις
Ωστόσο πλέον, σχεδόν τρία χρόνια μετά, οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν από 31% έως και 36%, τοποθετώντας τους πίσω από τους Εργατικούς του Κιρ Στάρμερ που παρουσιάζονται πια να προηγούνται σταθερά με ποσοστά κοντά στο 40% (από μόλις 32% που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2019, με ηγέτη τότε τον Τζέρεμι Κόρμπιν).
Αναζητώντας τις βασικές αιτίες πίσω από αυτήν την πτώση, πολλοί στρέφονται στον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον τα ποσοστά της δημοτικότητας του οποίου έχουν εν τω μεταξύ καταρρεύσει με αποτέλεσμα πλέον να κινούνται μεταξύ 25% και 30% από εκεί που άλλοτε (την άνοιξη του 2020 για παράδειγμα) κινούνταν μεταξύ 50% και 60%.