Επιχειρεί comeback προκαλώντας
Νέες απειλές κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιώντας ότι «οι ιππείς της Αποκάλυψης είναι καθ’ οδόν».
O 56χρονος πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, που κουνάει συχνά το τελευταίο διάστημα το δάχτυλο στη Δύση, προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να επιτεθεί σε πόλεις της Δύσης αν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει πυραύλους, που της παρείχαν οι ΗΠΑ για να επιτεθεί στη Ρωσία.
Την περασμένη εβδομάδα ο Μεντβέντεφ σε ένα ακόμη παραλήρημά του σημείωσε: «Με ρωτούν συχνά γιατί είναι τόσο σκληρές οι αναρτήσεις μου στο Telegram. Η απάντηση είναι ότι τους μισώ. Είναι μπάσταρδοι και έκφυλοι. Θέλουν τον θάνατο της Ρωσίας. Κι όσο αναπνέω, θα κάνω τα πάντα για να τους εξαφανίσω», είπε μετά από προηγούμενη προειδοποίησή του ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επεκτείνει τα μέτωπα του πολέμου αν δεχθούν εδάφη της επιθέσεις με πυραύλους που παραχωρήθηκαν από δυτικές χώρες στην Ουκρανία. «Οι ιππείς της Αποκάλυψης είναι ήδη καθ’ οδόν», είπε ο Μεντβέντεφ, που έχει κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι κι άλλα ηγετικά στελέχη στο Κίεβο ότι είναι «ναζί» και «χρήστες ναρκωτικών».
Τι κρύβεται πίσω από τη ριζοσπαστικοποίηση του Μεντβέντεφ;
Η ριζοσπαστικοποίηση του Μεντβέντεφ με σκληρές δηλώσεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα σχόλιά του υπέρ της δημοκρατίας κατά την τετραετή θητεία του στην προεδρία έχουν πυροδοτήσει λογής σενάρια στη Ρωσία, αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Ο πρώην βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ντμίτρι Γκουνκόφ, που είχε ενθουσιαστεί αρχικά από τα δείγματα γραφής του Μεντβέντεφ στην προεδρία της Ρωσίας, θεωρεί ότι ο 56χρονος πολιτικός ελπίζει να κάνει το come back στο Κρεμλίνο.
«Προσπαθεί να ευχαριστήσει τους σκληροπυρηνικούς ελπίζοντας ότι θα τον προβιβάσουν σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Πούτιν από το αξίωμα. Ο μόνος τρόπος να επιβιώσει κανείς πολιτικά αυτή την περίοδο στη Ρωσία είναι να εμφανίζεται ως “γεράκι”», λέει.
Αν και ο Μεντβέντεφ γνωρίζει τον Πούτιν από τη δεκαετία του 1990, δεν αποτελεί μέλος του στενού κύκλου εμπίστων του, που έχει συρρικνωθεί σε έναν πυρήνα αξιωματούχων από τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας με σφόδρα αντιδυτικές απόψεις. Από την πλευρά του ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γκλεμπ Παβλόφσκι, θεωρεί παράλογο να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να ξαναγίνει πρόεδρος της Ρωσίας ο Μεντβέντεφ, που είχε χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας ως πρωθυπουργός την οκταετία 2012-2020 και διαθέτει ελάχιστους συμμάχους με επιρροή. «Δεν έχει καμία τύχη. Δεν είναι δημοφιλής», σημειώνει.
Όποια συμπάθεια ίσως έτρεφαν οι φιλελεύθεροι Ρώσοι προς τον Μεντβέντεφ εξαφανίστηκε προ πενταετίας, όταν έρευνα του σφοδρού επικριτή του Πούτιν, του φυλακισμένου Αλεξέι Ναβάλνι, αποκάλυψε ότι ο πρώην πρόεδρος διέθετε τεράστια περιουσία, μεταξύ άλλων και αμπελώνες στην Ιταλία. Ένα άλλο πιθανό κίνητρο για τη «μεταμόρφωση» του Μεντβέντεφ ίσως είναι η ανησυχία του για τον ίδιο και την οικογένειά του εν μέσω ενός ολοένα και πιο καταπιεστικού κλίματος στη Μόσχα. ΟΙ σχέσεις του με φιλελεύθερους πολιτικούς και επιχειρηματίες, εκτιμά η πολιτική αναλύτρια, Μαρία Σνεγκοβάγια, ίσως τον καθιστούν «ελκυστικό» στόχο για τις υπηρεσίες ασφαλείας καθώς πολλοί πρώην σύμμαχοι του Μεντβέντεφ έχουν καταλήξει τα τελευταία χρόνια στη φυλακή, ενώ ο πρώην σύμβουλός του, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς κατηγορήθηκε για «εθνική προδοσία» επειδή τάχθηκε κατά της εισβολής στην Ουκρανία. «Ο Μεντβέντεφ ίσως θέλει να στείλει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι μέρος του συστήματος, ότι είναι στο πλευρό του Πούτιν. Στόχος του τώρα είναι η επιβίωση», είπε η Σνεγκόβαγια στο RadioFreeEurope/RadioLiberty.