Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν πιλότους θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις την Τετάρτη για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν σε μια νέα συμφωνία για τον τερματισμό της απεργίας που διαρκεί ήδη μια εβδομάδα.
Η SAS έχει ακυρώσει περισσότερες από 1.200 πτήσεις από τις 4 Ιουλίου, όταν οι συνομιλίες με πολλούς από τους πιλότους της για μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας κατέρρευσαν και αυτοί ξεκίνησαν την απεργία που προκαλεί τεράστια ζημιά στην ήδη πληττόμενη από την κρίση των τελευταίων χρόνων εταιρεία.
Εκπρόσωποι της SAS και των συνδικάτων πιλότων της Νορβηγίας και της Σουηδίας επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε τη Δευτέρα ότι ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές ότι επιθυμεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο «την επίτευξη νέας συλλογικής σύμβασης».
«Η SAS κατανοεί ότι η συνεχής διαμεσολάβηση απαιτεί παραχωρήσεις και από τα δύο μέρη και η SAS είναι πρόθυμη να αναλάβει την ευθύνη της σε αυτή τη διαδικασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Η απεργία των συνδικάτων πυροδοτήθηκε από την απόφαση της SAS να προσλάβει νέους πιλότους μέσω δύο σχετικά νέων θυγατρικών αντί να επαναπροσλάβει πρώτα πρώην υπαλλήλους που απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν σχεδόν οι μισοί πιλότοι της απολύθηκαν.
Η αεροπορική υπολογίζει ότι η απεργία, που τώρα διανύει την ένατη της μέρα, κοστίζει 10 έως 13 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Στις 5 Ιουλίου κατέθεσε αίτηση για προστασία από την πτώχευση του Κεφαλαίου 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που υποστηρίζει ότι ήρθε ως συνέπεια της απεργίας. Ο ιστότοπος παρακολούθησης πτήσεων FlightAware έδειξε ότι 190 πτήσεις της SAS, ή το 61% των προγραμματισμένων, ακυρώθηκαν την Τρίτη.
Σύμφωνα με δηλώσεις στο HANIA.news του πρόεδρου της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλη Γιαννούλη, αποτέλεσμα της απεργίας είναι να μην καταστεί δυνατόν να ταξιδέψουν με προορισμό το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων περί τους τέσσερις με πέντε χιλιάδες επισκέπτες από τη Σουηδία, τη Δανία και τη Νορβηγία, με αυτονόητα δυσμενείς συνέπειες τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, μεταφορές κλπ.).