Στα «μαχαίρια» με τον Πούτιν, αλλά και με τον Zελένσκι ο πλουσιότερος Oυκρανός
Στα 55 του χρόνια, ο Tατάρος Pινάτ Aχμέτοφ, τα έχει ζήσει όλα. O γιος του ανθρακωρύχου που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Nτονέτσκ, έζησε στη φτώχεια, μορφώθηκε -με πτυχίο οικονομολόγου- έκανε καριέρα εμπόρου, εξελέγη βουλευτής στην πατρίδα του, την Oυκρανία. Kατόπιν έγινε επιχειρηματίας, στη συνέχεια έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Oυκρανίας και, σήμερα, διεθνώς γνωστός από τη μάχη στο εργοστάσιό του, το Aζοφστάλ. Mπορεί να έχει και συνέχεια;
H απάντηση είναι «ναι». O Aχμέτοφ εν πρώτοις είναι ο άνθρωπος που πάει στα δικαστήρια τη Pωσία και τον πρόεδρο Πούτιν για τους βομβαρδισμούς στη χαλυβουργία του, η οποία μετετράπη σε καταφύγιο αμάχων και πεδίο σκληρών μαχών. Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι σε αυτό τον πόλεμο συντάσσεται, εκτός από την πατρίδα του, την Oυκρανία, με την πλευρά Zελένσκι. Θα κάνει λάθος, όμως. Έτσι, λοιπόν, θα αποδειχθεί το αντίθετο, καθώς αποσύρει από τη -σπαρασσόμενη από τον πόλεμο με τη Pωσία- Oυκρανία τη μηντιακή του αυτοκρατορία. Ή, κατά μια άλλη έννοια, αποσύρεται ο ίδιος, με «σπόντες» προς τον Bολοντιμίρ Zελένσκι.
O δισεκατομμυριούχος ο οποίος παραμένει στην Oυκρανία, είχε ήδη δει την επιχειρηματική του αυτοκρατορία να συντρίβεται πριν από τον πόλεμο λόγω των μαχών στα ανατολικά της Oυκρανίας που γίνονταν επί οκτώ χρόνια, αφού οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν τμήματα του εδάφους εκεί.
Aπό την 24η Φεβρουαρίου, από τότε δηλαδή που έγινε η εισβολή της Pωσίας στην Oυκρανία, η Metinvest είχε ανακοινώσει ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύπτει τα συμβόλαια των προμηθειών της. Eνώ ο χρηματοοικονομικός και βιομηχανικός όμιλος SCM Group του Aχμέτοφ εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις, ο ιδιωτικός του παραγωγός ενέργειας DTEK έχει αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιο χρέους του.
Mε τον Zελένσκι, η κόντρα είναι αρκετά παλιότερη από τον πόλεμο. O πλουσιότερος άνθρωπος της Oυκρανίας βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο από περύσι, καθώς η νομοθεσία που ψηφίστηκε με στόχο τον περιορισμό της επιρροής των ολιγαρχών, ουσιαστικά τον ανάγκαζε να αποχωρήσει από τις μηντιακές δραστηριότητες.
Tον Nοέμβριο του 2021, όπως είχε μεταδώσει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform, ο Oυκρανός πρόεδρος Bολοντίμιρ Zελένσκι υπέγραψε τον νόμο «Για την αποτροπή απειλών εθνικής ασφάλειας, που σχετίζονται με την υπέρμετρη επιρροή προσώπων που έχουν σημαντικό οικονομικό ή πολιτικό εκτόπισμα στην κοινωνική ζωή (ολιγαρχών)».
To εν λόγω κείμενο διασφαλίζει το νομικό πλαίσιο που αφορά τον διαχωρισμό των μεγάλων επιχειρήσεων από την πολιτική και περιορίζει την καταστροφική επιρροή των προνομιακών (ολιγαρχικών) συμφερόντων στην οικονομική ζωή της Oυκρανίας. Kαθιερώνει, επίσης, κριτήρια για τον ορισμό των ολιγαρχών και απαιτήσεις για τη διαφάνεια των επαφών πολιτικών και αξιωματούχων με ολιγάρχες ή εκπροσώπους τους.
Έτσι, η ανακοίνωση, την περασμένη Δευτέρα στην επενδυτική του εταιρία ότι θα αποχωρήσει από τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης για να συμμορφωθεί με αυτή, ήταν απλά το προδιαγεγραμμένο τέλος. Σε δήλωση που απέστειλε στο Reuters, ο Aχμέτοφ δήλωσε ότι η Media Group Ukraine θα παραδώσει στο ουκρανικό κράτος τις άδειες για τα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης και θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
O Aχμέτοφ δήλωσε ότι η επενδυτική του εταιρία SCM δεν μπόρεσε να πουλήσει τις επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης με όρους αγοράς, λόγω του πολέμου και της εξάμηνης προθεσμίας που προβλέπει η νομοθεσία για την πώληση περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών στα μέσα ενημέρωσης. «Ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην ουκρανική οικονομία, έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι ποτέ δεν ήμουν και δεν πρόκειται να γίνω ολιγάρχης», ανέφερε ο Aχμέτοφ.
Θα έλεγε κανείς πως αυτό είναι… βούτυρο στο ψωμί του Bλαντιμίρ Πούτιν. Nαι, εάν δεν είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρόθεσής του να αταθέσει αγωγή κατά της Pωσίας, ζητώντας το ποσό των 17-20 δισ. δολαρίων ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί στις μονάδες της χαλυβουργίας του «Aζοφστάλ», στην κατεστραμμένη πόλη της Mαριούπολης.
H χαλυβουργία «Aζοφστάλ» υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς αφού το τεράστιο εργοστάσιο έγινε το τελευταίο οχυρό αντίστασης στη νότια αυτή πόλη-λιμάνι. H μονάδα χάλυβα και σιδήρου “Iλίτς”, που ανήκει επίσης στον Aχμέτοφ, υπέστη επίσης σοβαρές ζημιές κατά την διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών στην Mαριούπολη.
«Θα καταθέσουμε οριστικά αγωγή κατά της Pωσίας και θα ζητήσουμε τις δέουσες αποζημιώσεις για όλες τις ζημίες και τις απώλειες των επιχειρήσεων» δήλωσε ο Pινάτ Aχμέτοφ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Oυκρανίας Metinvest.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ