Ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία αλλά και την Ιταλία, εκτός εάν καταφέρουν να εντείνουν τη συνεργασία τους σε εναλλακτικές προμήθειες, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ειδικότερα, ερευνητές του ΔΝΤ ανέφεραν σε blog ότι ορισμένες χώρες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με ελλείψεις έως και 40% της κανονικής τους κατανάλωσης σε περίπτωση πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Ουγγαρία θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, με βουτιά άνω του 6% στο ΑΕΠ της, ενώ στη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία η συρρίκνωση μπορεί να φτάσει και το 5%, εάν δεν συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εναλλακτικές ροές προμηθειών, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο μιας πλήρως ενοποιημένης αγοράς, η οικονομική ζημιά περιορίζεται για την Ουγγαρία στο 3% του ΑΕΠ της, ενώ η Σλοβακία και η Ιταλία θα αντιμετωπίσουν μείωση 2% και το ΑΕΠ της Τσεχικής Δημοκρατίας θα συρρικνωθεί λίγο λιγότερο από 2%.
Στο χειρότερο σενάριο, της πλήρους διακοπής, το γερμανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 2%, ενώ στο αισιόδοξο οι απώλειες για το Βερολίνο θα φτάσουν το 1% του ΑΕΠ, με προϋπόθεση την πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τη μείωσης της κατανάλωσης.
Οι ερευνητές του ΔΝΤ αναφέρουν ακόμα ότι οι ευρωπαϊκές υποδομές και η παγκόσμια προσφορά αντιμετωπίζουν από τον Ιούνιο του 2021 μείωση 60% στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ότι η συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο, κατά το οποίο η Ρωσία πραγματοποίησε την εισβολή της στην Ουκρανία πυροδοτώντας οικονομικές κυρώσεις από τη Δύση, ήταν μειωμένη κατά 9% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ αξιοποιούνται και εναλλακτικές προμήθειες από τις παγκόσμιες αγορές, ειδικά LNG.
“Εκτιμούμε ότι μια μείωση έως και 70% στο ρωσικό φυσικό αέριο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί βραχυπρόθεσμα με πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες και πηγές ενέργειας και με δεδομένη τη μειωμένη ζήτηση λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών”, αναφέρουν οι ερευνητές του ΔΝΤ.