Η κεντρική τράπεζα της Δανίας, η οποία διατήρησε τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος περισσότερα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ακολούθησε την Πέμπτη τα χνάρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά ανάλογο ποσοστό (50 μονάδες βάσης), προκειμένου να μη διακινδυνεύσει αποσύνδεση της αξίας της δανικής κορώνας από το ευρώ, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Οδήγησε έτσι το βασικό της επιτόκιο στο -0,1% από -0,6%, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της. Στις 18.25 ώρα Ελλάδος, η ισοτιμία κορώνας – ευρώ διαμορφωνόταν στις 7,4447 κορώνες, με μικρή μεταβολή.
Η κίνηση της ΕΚΤ, που διαμόρφωσε το βασικό της επιτόκιο στο 0%, ήρθε σε μια προσπάθεια ελέγχου του καλπάζοντος πληθωρισμού. Ο τελευταίος έχει οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζςς από τις ΗΠΑ μέχρι την Ελβετία να εγκαταλείψουν μια δεκαετία χαμηλού κόστους δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα της Δανίας αναμένεται να εξέλθει των αρνητικών επιτοκίων μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο.
“Υπάρχει μια γενική πίεση για ισχυρότερη δανική κορώνα – κι αυτός είναι ο λόγος που το επιτόκιο παραμένει κατά 0,1% χαμηλότερο του αντίστοιχου της ΕΚΤ”, αναφέρει ο Mikael Olai Milhoj, ανώτερος αναλυτής στην Danske Bank, σε σημείωμά του προς τους πελάτες της τράπεζας. “Μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων να τελειώσει και στη Δανία πολύ σύντομα, όπως συμβαίνει ήδη στη ζώνη του ευρώ”.
Η απόφαση οδηγεί τη Δανία στο να χάσει τα πρωτεία των χαμηλότερων επιτοκίων στον κόσμο, καθώς ξεπέρασε τα αντίστοιχα ελβετικά, που κινούνται στο -0.25%.
Η κεντρική τράπεζα της Δανίας, χώρας με αξιολόγηση AAA από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εισήγαγε την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πριν από μία δεκαετία, δεν πραγματοποιεί προγραμματισμένες συνεδριάσεις για τη νομισματική πολιτική και μπορεί να διαμορφώνει τα επιτόκιά της κατά το δοκούν, προκειμένου να υπερασπίζεται τη σύνδεση του ευρώ με τη δανική κορώνα.
“Είναι κατά βάση αποψή μας ότι η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί εντελώς ομοιόμορφα με την ΕΚΤ στις αυξήσεις επιτοκίων”, αναφέρει ο Soren Kristensen, επικεφαλής οικονομολόγος στην Sydbank, που βλέπει επίσης “πιθανότατη” έξοδο από το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.