Ο πληθωρισμός επιβαρύνει την κατανάλωση
Η οικονομία της Πορτογαλίας έχασε τη δυναμική της το δεύτερο τρίμηνο μετά από ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα στο έτος, με τον πληθωρισμό σε υψηλό τριών δεκαετιών να επιβαρύνει την ιδιωτική κατανάλωση, όπως έδειξαν επίσημα στοιχεία την Παρασκευή.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) ανέφερε στην εκτίμησή του ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, όταν αυξήθηκε κατά 2,5%, λόγω “της αρνητικής συνεισφοράς της εγχώριας ζήτησης” -ιδιωτική κατανάλωση και επενδύσεις- στο ΑΕΠ.
Ωστόσο, οι καθαρές εξαγωγές υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του βασικού τουριστικού τομέα που αντιπροσώπευε σχεδόν το 15% του ΑΕΠ πριν από την πανδημία, αυξήθηκαν.
Το INE ανέφερε ότι η οικονομία αναπτύχθηκε 6,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, πολύ κάτω από το 11,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο Φιλίπε Γκαρσία, οικονομολόγος στους συμβούλους Informacao de Mercados Financeiros, απέδωσε την τριμηνιαία συρρίκνωση της κατανάλωσης στο αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
“Αυτό όχι μόνο μειώνει την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων, αλλά και τους αναγκάζει να αλλάξουν το καλάθι αγορών τους”, είπε.
Το INE ανέφερε ξεχωριστά ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 9,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό από τον Νοέμβριο του 1992 και από 8,7% τον Ιούνιο. Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 6,2%.
Η ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας από την πανδημία πιθανότατα θα αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών και η οικονομία εξακολουθεί να είναι πιθανό να επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του έτους, δήλωσε ο Γκαρσία.
“Παρ’ όλα αυτά, η πορτογαλική οικονομία συνεχίζει να είναι σε καλή κατάσταση φέτος, εδραιώνοντας τη θέση της ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη”, είπε.
Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας αύξησε τις προοπτικές ανάπτυξής της για φέτος στο 6,3%, από 4,9% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο, ενισχυμένη από την ανάκαμψη του τουρισμού σε επίπεδα σχεδόν προ της πανδημίας και τη σταθερή ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης.