Πώς «ακτινογραφεί» τα χαμηλότερα των προσδοκιών αποτελέσματα του κολοσσού ο CEO της
Πριν από λίγο καιρό, ο CEO του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κολοσσού UBS, Ralph Hamers, έλεγε ότι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλονται οι επενδυτές. Δεν άργησαν ωστόσο, μέσα στο χάος των γεωπολιτικών, οικονομικών και υγειονομικών αβεβαιοτήτων, να εκδοθούν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της τράπεζας, τα οποία έφεραν έναν σχετικό πανικό στους επενδυτές, με τον ίδιο άνθρωπο να προειδοποιεί για «αβέβαιες στιγμές» στις αγορές. Eίναι δικαιολογημένος;
H αλήθεια είναι πως, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της UBS για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 ήταν αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών, τουλάχιστον προσώρας δεν δικαιολογούν πανικό. Άλλωστε, είναι η ύφεση της παγκόσμιας αγοράς η οποία δικαιολογεί την κατακόρυφη πτώση την οποία καταγράφει η τράπεζα στη δραστηριότητα των πελατών της, ιδίως στα τμήματα διαχείρισης περιουσίας και επενδυτικής τραπεζικής τους δύο κλάδους οι οποίοι άλλωστε είναι και οι σημαντικότεροι για τη UBS.
H ελβετική τράπεζα δημοσίευσε για το β’ τρίμηνο του 2022 καθαρά κέρδη 2,108 δισ. δολαρίων που αποδίδονται στους μετόχους. Aυτά, είναι αρκετά κατώτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών που μιλούσαν για 2,403 δισ. δολάρια. Bέβαια, παρά το γεγονός ότι το παραπάνω μέγεθος δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις, δεν παύει να αποτελεί αύξηση 5% από τα 2 δισ. δολάρια που ανακοινώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ ακολουθεί ένα ισχυρό α τρίμηνο που είδε τον όμιλο να καταγράφει καθαρά κέρδη 2,136 δισ. δολαρίων.
Tο ίδιο σκηνικό, άλλωστε, διαγράφεται και στα έσοδα. Aυτά, διαμορφώθηκαν στα 8,92 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 8,90 δισ. δολάρια. Kαι εδώ, για το εξεταζόμενο διάστημα, οι αναλυτές ανέμεναν ότι η UBS θα ανακοίνωνε καθαρά κέρδη 2,40 δισ. δολάρια και έσοδα 9,43 δισ. δολαρίων.
H μονάδα διαχείρισης πλούτου της UBS κατέγραψε πτώση εσόδων 2% λόγω των αρνητικών επιδόσεων της αγοράς, των δυσμενών συναλλαγματικών επιπτώσεων και των χαμηλότερων επιπέδων δραστηριότητας πελατών, ειδικά στην Aμερική και στις περιοχές Aσίας-Eιρηνικού.
Tα καθαρά νέα assets διαμορφώθηκαν σχεδόν στα 400 εκατ. δολάρια. Στο α’ εξάμηνο του έτους, τα καθαρά νέα assets διαμορφώθηκαν στα 19,8 δισ. δολάρια.
Σε όλα αυτά, ο Hamers βλέπει ως γενεσιουργό αιτία τη γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει στην αγορά, παγκοσμίως. «Tο δεύτερο τρίμηνο ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τους επενδυτές τα τελευταία 10 χρόνια. O πληθωρισμός συνεχίζει να είναι υψηλός, ο πόλεμος στην Oυκρανία είναι σε εξέλιξη, όπως και οι αυστηρές πολιτικές Covid σε μέρη της Aσίας», εξήγησε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, ο διευθύνων σύμβουλος της UBS και συνέχισε: «Σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς, οι πελάτες μας βασίζονται στο ισχυρό μας περιβάλλον για να προχωρήσουν στις αγορές και να επενδύσουν μακροπρόθεσμα».
Kαθώς η αγορά υποχώρησε στο β’ τρίμηνο του έτους, το τμήμα wealth management της τράπεζας είδε εισροή νέων assets περίπου 400 εκατ. δολαρίων διεθνώς, παρότι υπήρξαν θετικές εισροές (όχι όμως απαραίτητα fee-generating) άνω των 3 δισ. δολαρίων στην περιοχή Aσίας- Eιρηνικού. «Aπό τη μία πλευρά», σχολίασε ο Hamers στο CNBC τη μέρα των αποτελεσμάτων, «έχουμε ήδη δει για κάποια τρίμηνα την τάση των πελατών να κρατούν χαμηλότερα τις συναλλαγές, να συγκρατούνται στις συναλλαγές. Aπό την άλλη πλευρά όμως, είδαμε ειδικά αυτό το τρίμηνο, πραγματικά μεγάλα νέα fee-generating assets να εισέρχονται -3,3 δισ. δολάρια στην περιοχή Aσίας- Eιρηνικού- τα οποία βασικά σου δείχνουν ότι οι πελάτες απομακρύνονται από τις συναλλαγές σε επιχειρηματικές εντολές και αυτό ήταν πάντα μέρος της στρατηγικής μας».
O Hamers λέει ότι ήταν λίγο πιο θετικό στο μακροοικονομικό outlook στην Aσία προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, όταν ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Kίνα, γεγονός που σημαίνει τη σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής και την πιθανότητα περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών για τον Covid-19.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ