Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας Άντριου Μπέιλι απέρριψε τις προτάσεις της φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, Λιζ Τρας, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο πώς λειτουργεί η Τράπεζα.
Με τον πληθωρισμό σε τροχιά να ξεπεράσει το 13% αργότερα φέτος –που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1980- η Τρας τόνισε ότι θέλει να καθορίσει “μια σαφή πορεία διαδρομής” της νομισματικής πολιτικής και έχει υποσχεθεί αναθεώρηση των αρμοδιοτήτων της ΤτΕ.
Μια σύμμαχος της Τρας, η γενική εισαγγελέας Suella Braverman, έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο και δήλωσε ότι η αναθεώρηση θα εξετάζει τις αποκλειστικές εξουσίες της ΒοΕ να καθορίζει τα επιτόκια.
Ο Μπέιλι απάντησε ότι “είναι κρίσιμο” να διατηρήσουν οι κεντρικές τράπεζες την ανεξαρτησία τους, κάτι για το οποίο η ΒοΕ “είχε ισχυρές απόψεις”.
“Δεν νομίζω από ό,τι βλέπω ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία σε αυτή τη χώρα να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας”, τόνισε στο BBC Radio σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα, μια ημέρα αφότου η ΒοΕ αύξησε τα επιτόκια με τον υψηλότερο ρυθμό από το 1995 και προέβλεψε μακρά ύφεση.
“Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος να συζητήσω με τη νέα κυβέρνηση, ξέρετε, τις λεπτομέρειες και τη φύση του καθεστώτος που ισχύει”.
Στη ΒοΕ δόθηκε επιχειρησιακή ανεξαρτησία σε ό,τι αφορά στη νομισματική πολιτική, από το 1997, όταν της ανατέθηκε η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, ο οποίος είχε καθοριστεί από την κυβέρνηση.
Η Τρας τόνισε ότι είναι καιρός να αναθεωρηθεί αυτή η εντολή, και έχει επίσης προτείνει ότι μα επιστροφή στη θέσπιση στόχου για την προσφορά χρήματος, θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον έλεγχο του πληθωρισμού.
Ο Μπέιλι έχει δεχθεί έντονη κριτική για την ΒοΕ από την Τρας και τους υποστηρικτές τους, για το ότι καθυστέρησαν αρκετά να αυξήσουν τα επιτόκια.
Μιλώντας στο BBC τόνισε πως θα αμφισβητήσει αυτές τις επικρίσεις: “υπάρχουν ορισμένα σημεία που ναι, θα πω συγνώμη, δεν συμφωνώ με αυτό”.