Τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανότατα κατέληξαν σε ένα ποτάμι στα σύνορα Πολωνίας και Γερμανίας, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, σκοτώνοντας τόνους ψαριών και δημιουργώντας μια οικολογική καταστροφή που θα μπορούσε να πάρει χρόνια για να αντιμετωπιστεί.
Πολωνικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στον ποταμό Όντερ- ο οποίος διαρρέειτην Πολωνία, τη Γερμανία και την Τσεχική Δημοκρατία- για να ξεκινήσουν επιχείρηση καθαρισμού, δήλωσαν οι αρχές. Η χημική διαρροή ήταν πιθανόν σκόπιμη, δήλωσε ο πρωθυπουργόςΜατέους Μοραβιέτσκι, μιλώντας σε podcast την Παρασκευή.
«Είναι πιθανό ότι τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων έχουν απορριφθεί στον ποταμό Όντερ, και αυτό έγινε έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των συνεπειών», είπε ο Μοραβιέτσκι. «Δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα να περάσει, δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι».
Δείγματα του νερού που πήρε η Γερμανία από την περιοχή αποκάλυψαν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν την πηγή της διαρροής.
Οι επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες αιτίες για τους μαζικούς θανάτους ψαριών.Ο υδράργυρος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να έχει εμφναιστεί λόγω προηγούμενης ρύπανσης. Επίσης, το ιστορικό κύμα καύσωνα της Ευρώπης αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών. Τα χαμηλά επίπεδα νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να «πνίξουν» την παροχή οξυγόνου στην υδρόβια ζωή του ποταμού και να επιδεινώσουν την υπάρχουσα ρύπανση.
Η Πολωνία ανέπτυξε 150 στρατιώτες για να στήσουν ένα φράγμα κατά μήκος του ποταμού για να πιάσουν τα νεκρά ψάρια και προειδοποίησε τους ντόπιους να μην κάνουν μπάνιο στο νερό ή να τρώνε ψάρια που αλιεύονται από τα μολυσμένα μέρη του ποταμού.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν την κυβέρνηση της Πολωνίας για την αργή αντίδρασή της στη μόλυνση, την οποία οι ντόπιοι ψαράδες είχαν παρατηρήσει από τα τέλη Ιουλίου. Το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος δήλωσε ότι η Βαρσοβία δεν ενημέρωσε επίσημα το Βερολίνο παρά την Πέμπτη, εβδομάδες μετά την πρώτη εμφάνιση των νεκρών ψαριών.
«Γνωρίζουμε ότι η αλυσίδα αναφοράς που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις δεν λειτούργησε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος Κρίστοφερ Στόλζενμπεργκ, σύμφωνα με το Associated Press.
«Διαφαίνεται μια περιβαλλοντική καταστροφή», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε. «Όλες οι πλευρές εργάζονται σταθερά για να βρουν τους λόγους αυτής της μαζικής [θανάτωσης ψαριών] και να ελαχιστοποιήσουν πιθανές περαιτέρω ζημιές».
Πηγή: naftemporiki.gr