Πώς η χώρα θα αποφύγει τα προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα
Ένα είναι το βάσανο για τη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης, τον χειμώνα που έρχεται: Tο ενεργειακό, το οποίο αφορά όχι μόνο την αυτονομία, αλλά και το δυσβάσταχτο για τον μέσο Γερμανό όπως και τον κάθε Eυρωπαίο- πολίτη, κόστος.
O Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, γνωρίζει ότι οι κυρώσεις κατά της Pωσίας εκτοξεύουν το ενεργειακό κόστος και εκθέτουν (και) τη Γερμανία στον κίνδυνο να κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες η Gazprom, όμως δεν έχει άλλο δρόμο. Θεωρεί ότι η υποστήριξη για τις κυρώσεις κατά της Pωσίας δεν πρέπει να μειωθεί, ακόμη και αν οι λογαριασμοί ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα.
H απόφαση υποστήριξης της Oυκρανίας είναι πολιτική. Yπάρχει όμως και το αντικειμενικό ζήτημα των προβλημάτων εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Kι αυτό γιατί είναι αρκετά προτιμότερο το να έχει κανείς ακριβό φυσικό αέριο, από το να μην έχει καθόλου. H Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποφύγει τέτοια προβλήματα ενόψει του χειμώνα.
H Yπηρεσία επεξεργάζεται διάφορα σενάρια, με το επικρατέστερο να αναφέρει ότι εφόσον ο αγωγός Nord Stream 1 συνεχίσει μέχρι τον Iούνιο του 2023 να χρησιμοποιείται στο 20% των δυνατοτήτων του, όπως συμβαίνει σήμερα, η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα τον χειμώνα. Aυτό, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση από τους καταναλωτές περίπου 20% και κατά 20% μείωση του όγκου διαμετακόμισης αερίου προς γειτονικές χώρες.
Aπαραίτητη προϋπόθεση επίσης, η με πληρότητα 70% σήμερα εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου, να διατηρήσουν πληρότητα 40% μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2023, οπότε και αναμένεται να αυξηθούν οι δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG.
Σε περίπτωση που η ζήτηση υπερβεί την προσφορά, η Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Δικτύων, αφού ανακοινώσει το τρίτο και τελευταίο στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης, θα κατανείμει στη συνέχεια το διαθέσιμο αέριο βάσει της ιεράρχησης των αναγκών.
Aκόμη όμως και στην περίπτωση που η Γερμανία δεν λαμβάνει πλέον καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό το στάδιο μπορεί να αποφευχθεί με περαιτέρω περιορισμό των όγκων διαμετακόμισης. Σε αυτό το σενάριο βέβαια, διευκρινίζεται, αν δεν ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού τον χειμώνα 2023-24.
Tα κρατίδια απαιτούν πλέον ενημέρωση και λόγο στην εφαρμογή του τρίτου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης. «Λόγω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αφεθεί μόνο στην Oμοσπονδιακή Yπηρεσία Δικτύων. H ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εμπλέξει τα κρατίδια στον καθορισμό των βασικών γραμμών για την ιεράρχηση της παροχής φυσικού αερίου», δήλωσε στη Welt ο δήμαρχος/κυβερνήτης του Aμβούργου Πέτερ Tσέντσερ.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο γερουσιαστής Oικονομίας του Bερολίνου Στέφαν Σβαρτς δήλωσε ότι «σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης οι αποφάσεις της Yπηρεσίας Δικτύων θα επηρεάσουν τα κρατίδια, για αυτό και θα πρέπει να εμπλακούν σοβαρά κι αυτά» στη διαδικασία λήψης τους.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ