Η Εσθονία αυτή την εβδομάδα θα κλείσει τα σύνορά της σε περισσότερους από 50.000 Ρώσους με προηγουμένως εκδοθείσες βίζες (η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το πράττει), καθιστώντας δυσκολότερη την είσοδο στην ΕΕ για τους απλούς Ρώσους πολίτες.
Όπως πολλοί από τους εκατοντάδες Ρώσους που περνούν καθημερινά τα σύνορα στην εσθονική πόλη Νάρβα, η Άννα ανησυχεί ότι δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να έρχεται στην Εσθονία, όπου επισκέπτεται τους τάφους των συγγενών της.
«Ελπίζουμε ότι οι χώρες θα βρουν κάποια λύση. Ίσως μπορέσουν να συμφωνήσουν σε κάτι. Κρατώ τον εαυτό μου μακριά από την πολιτική, αλλά επειδή οι συγγενείς μου είναι θαμμένοι εδώ θα ήθελα να συνεχίσω να έρχομαι», είπε.
«Αλλά τι μπορείτε να κάνετε. Για εμάς, τους απλούς ανθρώπους, δεν μπορούμε να το λύσουμε αυτό. Αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ελπίζω ότι οι χώρες μας κάποια στιγμή θα καταλήξουν σε συμφωνία και θα οδηγηθούν σε ένα συμβιβασμό».
Η απαγόρευση έρχεται μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα έκκληση προς τα κράτη της ΕΕ να απαγορεύσουν τις βίζες για τους Ρώσους υπηκόους για να εμποδίσουν το μπλοκ να γίνει «σούπερ μάρκετ» ανοιχτό σε όποιον έχει τα μέσα να εισέλθει.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η πρότασή του δεν ισχύει για Ρώσους που χρειάζονται βοήθεια, που διακινδυνεύουν την ελευθερία ή τη ζωή τους αντιστεκόμενοι στις πολιτικές του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Με τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο κλειστό για τους Ρώσους, πολλοί ταξιδεύουν μέσω των γειτονικών χωρών της Βαλτικής και της Φινλανδίας προκειμένου να πετάξουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης με βίζα Σένγκεν.
«Θα επιβάλουμε κυρώσεις σε όλες τις βίζες Σένγκεν που ισχύουν αυτήν τη στιγμή, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις ανθρωπιστικών και οικογενειακών περιπτώσεων», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Urmas Reinsalu, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει εντελώς τα σύνορα Εσθονίας – Ρωσίας για όλους τους Ρώσους.
Εκπρόσωπος της εσθονικής κυβέρνησης είπε ότι η Εσθονία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ που απαγόρευσε τα ταξίδια με βίζες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν. Περίπου 2.500 Ρώσοι εισέρχονται στην Εσθονία κάθε μέρα, περίπου οι μισοί από αυτούς με βίζα Σένγκεν.
Επιπλέον, περίπου το 9% των κατοίκων της Εσθονίας είναι ξένοι πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Ρώσοι.
Ο Ρεϊνσάλου είπε ότι δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η είσοδος στην Ευρώπη και ότι οι Ρώσοι φορολογούμενοι που επισκέπτονται την Ευρώπη χρηματοδοτούν επίσης τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η ρωσική κοινωνία, σε γενικές γραμμές, φέρει επίσης παθητική ηθική ευθύνη για αυτές τις θηριωδίες, που διαδραματίζονται σε ουκρανικό έδαφος», είπε.
«Η νομική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν, τον στενό κύκλο του και αυτούς τους δήμιους της γενοκτονίας. Αλλά φυσικά, η ηθική ευθύνη βαρύνει επίσης αυτό το κράτος και τους πολίτες του», πρόσθεσε ο Ρεϊνσάλου.
Η Φινλανδία θα μειώσει τον αριθμό βίζας που εκδίδονται στους Ρώσους στο 10% του τρέχοντος από την 1η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο την Τρίτη, τη στιγμή, μάλιστα που ένα κύμα Ρώσων τουριστών ξεκινά με προορισμό την Ευρώπη.
Ο Haavisto είπε ότι η απόφαση ελήφθη καθώς η εισροή Ρώσων τουριστών άρχισε να χρησιμοποιεί τη Φινλανδία και το αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βάνταα ως πύλη προς ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών, μετά την άρση των περιορισμών στα σύνορα που σχετίζονται με την πανδημία πριν από έναν μήνα.
Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ, όπως η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin και ο Εσθονός ομόλογός της, Kaja Kallas, έχουν ζητήσει απαγόρευση βίζας σε ολόκληρη την ΕΕ, στην οποία ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz αντιτάχθηκε τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι Ρώσοι θα πρέπει να μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους εάν διαφωνούν. με το καθεστώς.
«Όλες οι αποφάσεις που λαμβάνουμε δεν θα πρέπει να κάνουν πιο περίπλοκο το να εγκαταλείψει κάποιος τη χώρα, για να ξεφύγει από την ηγεσία και τη δικτατορία στη Ρωσία», δήλωσε ο Scholz αυτή την εβδομάδα.