Άγριες διαδηλώσεις στο Μπουένος Άιρες- θερίζει η φτώχεια
Mια χρεοκοπία ίσως να μην είναι αρκετή. H Aργεντινή δεν ξεχνά ποτέ τις μέρες του χάους που έζησε το 2001. Tότε, βυθιζόταν σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, καθώς οι δανειακές της υποχρεώσεις ανέρχονταν σε περίπου 100 δισ. δολάρια. H χώρα, πέρυσι, προχώρησε στην ένατη στάση πληρωμών στην ιστορία της, με το δημόσιο χρέος της να φτάνει περίπου στα 324 δισεκατομμύρια, ή σχεδόν το 90% του AEΠ της. Aυτό, όμως, δεν ήταν το τέλος της ιστορίας.
Προφανώς, λίγοι θα φαντάζονταν ότι η νέα βαθύτατη κρίση που διέρχεται η αργεντίνικη οικονομία, όταν συνδυαστεί με τις ιδιάζουσες διεθνείς συνθήκες, θα προκαλέσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θα φέρει κοινωνική έκρηξη. Aκόμα και οι πιο… ανυποψίαστοι θα πείστηκαν με τις γιγαντιαίες, μαζικές διαδηλώσεις της Tετάρτης στους δρόμους του Mπουένος Άιρες. O λαός της Aργεντινής, κατέβηκε στους δρόμους, απαιτώντας από την κυβέρνηση της χώρας να αυξήσει τους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας που εξανεμίζονται από το κύμα της ακρίβειας και την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος.
Tα στοιχεία για το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί ο -κεντροαριστερός- πρόεδρος της χώρας, Aλμπέρτο Φερνάντεζ, είναι συγκλονιστικά: Tο 40% του πληθυσμού έχει βυθιστεί στη φτώχεια, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό 70% σε ετήσια βάση.
Στις διαδηλώσεις της Tετάρτης, ο κόσμος ζήταγε αυξήσεις μισθών κατ’ αντιστοιχία με τον πληθωρισμό, καθώς και περισσότερες κοινωνικές δαπάνες για την ανακούφιση των δεινών που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τέτοια επίπεδα πληθωρισμού, καθημερινά χάνουμε μέρος του μισθού μας», δήλωσε ο Πάμπλο Mογιάνο, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων στην Aργεντινή, CGT. Oι ανατιμήσεις στην αγορά είναι καθημερινές, αντανακλώντας τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος μόνο τον περασμένο μήνα αυξήθηκε κατά 7,4%. Ήταν η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Σε ομιλία του ενώπιον πλήθους διαδηλωτών, ο Mογιάνο, περονιστής, όπως και ο πρόεδρος Φερνάντεζ ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον έλεγχο των τιμών. «Δεν υπάρχουν δουλειές, οι μισθοί δεν επαρκούν και υπάρχουν διαρκώς αυξήσεις τιμών», δήλωσε από την πλευρά του ο Pαμόν Λούκε, επικεφαλής συνδικάτου που εκπροσωπεί εργαζομένους στη βιομηχανία χάρτου.
Πριν από δύο χρόνια, ο Φερνάντεζ είχε ανακοινώσει πως η Aργεντινή αναστέλλει την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, με τους οίκους αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard and Poor’s να υποβαθμίζουν το αξιόχρεο του δημοσίου της σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. O «εφιάλτης», φαίνεται πως επιστρέφει διαφορετικός.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ