H αύξηση των τιμών και οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να σταματήσουν οι κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και η Θεσσαλονίκη ως γαστρονομικός παράδεισος στον Τύπο.
O πληθωρισμός και η πορεία της γερμανικής οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα που απασχολούν και σήμερα τον Τύπο. “Η απότομη άνοδος των τιμών κάνει τους Γερμανούς να στραφούν σε φθηνότερα προϊόντα”, γράφει η Handelsblatt -μία στροφή που όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα επηρεάζει ιδιαίτερα τους προμηθευτές βιολογικών και επώνυμων τροφίμων.
“Οι καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν με βιώσιμοι τρόπο, ωστόσο στρέφονται σε φθηνότερα προϊόντα. Αυτό ενισχύει τις αλυσίδες discounter. Παράλληλα, οι λιανέμποροι βιολογικών προϊόντων και οι παραγωγοί επώνυμων προϊόντων παλεύουν για την επιβίωσή τους στην αγορά (…) Η αντίθεση είναι έντονη με το 2020 έτος-ρεκόρ, καθώς τότε οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων συνολικά είχαν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση”. Βέβαια, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, τότε οι καταναλωτές δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, τα εστιατόρια ήταν κλειστά και κατά συνέπεια ο προϋπολογισμός για τρόφιμα ήταν αντίστοιχα υψηλός.
Το ενεργειακό και οι Ανατολικογερμανοί
Δημοσίευμα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις επιστολές που αποστέλλουν εδώ και αρκετές εβδομάδες τεχνίτες από την ανατολική Γερμανία προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι συντάκτες των επιστολών, σύμφωνα με την εφημερίδα, επικεντρώνονται “στο φόβο τους για την κατάρρευση της χώρας, στο αίτημα να σταματήσουν όλες οι κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία και στη διατήρηση όλων των αξιόπιστων και προσιτών οικονομικά πηγών ενέργειας”.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι οι επιστολές αυτές υπογραμμίζουν την “ανησυχητική διάβρωση” της εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση: “Ολοένα και περισσότερο δημιουργείται η εντύπωση ότι αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός, για ιδεολογικούς κυρίως λόγους, καταστρέφει πολλά από αυτά που είχαν οικοδομηθεί με κόπο κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Και η κριτική στρέφεται κυρίως κατά των τιμών στην ενέργεια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήδη προεκλογικά στην ανατολική Γερμανία (…) Εκεί, η ήδη υπάρχουσα εμπειρία της πολιτικής μετάβασης αποτελεί κλειδί για την κατανόηση της κατάστασης: πολλοί Ανατολικογερμανοί θυμούνται ακόμη πολύ καλά τις κακουχίες, τις στερήσεις και τις αναταραχές που έφερε μαζί της η Γερμανική Επανένωση. Και ειδικά οι τεχνίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν μικρές επιχειρήσεις, είναι υπερήφανοι για όσα έχουν επιτύχει παρά τις αντίξοες συνθήκες. Αλλά όλοι λένε επίσης: “Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο””.
Ένας Γερμανός βουλευτής για την Ελλάδα και τις ελληνογερμανικές σχέσεις
Η Berliner Kurier αναφέρεται στον Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή από το Βερολίνο Κρίστιαν Γκόινι, ο οποίος την Τετάρτη βραβεύτηκε με το ευρωπαϊκό μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εφημερίδας, ο Γκόινι ασχολείται εδώ και δεκαετίες με τις ελληνογερμανικές σχέσεις και θέλει να φτιάξει γέφυρες ανάμεσα στις δυο χώρες, αφήνοντας στην άκρη τα στερεότυπα κατά της Ελλάδας.
Επιπλέον επισημαίνει, πως ο βουλευτής θα ήθελε η συνεργασία να είναι μεγαλύτερη – θεωρεί πως “Η Γερμανία και το Βερολίνο έχουν αφήσει πολλές δυνατότητες για στενότερη συνεργασία στο συρτάρι, ενώ αντ’ αυτού μιλούσαν αφ’ υψηλού για την κρίση χρέους της χώρας”. Ωστόσο ο ίδιος, στο άρθρο της Berliner Kurier επισημαίνει πως θέλει με τη δράση του να εξαφανιστούν τα στερεότυπα αυτά και προτείνει στους αναγνώστες να επισκεφτούν την Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα: “Όχι μόνο επειδή η Θεσσαλονίκη είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος, αλλά γιατί η επικοινωνία είναι εύκολη “τα αγγλικά αρκούν συνήθως, ωστόσο πολλοί (σ.σ. κάτοικοι της περιοχής) μεγαλύτερης ηλικίας μιλούν και γερμανικά, καθώς έζησαν και εργάστηκαν στη Γερμανία””.
Χρύσα Βαχτσεβάνου
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle