Οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν για τον αντίκτυπο της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, ελπίζοντας ότι θα αναγκάσουν τη Μόσχα σε αλλαγή σχεδίων.
Η εισβολή της Ρωσίας σκότωσε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς και κατέστρεψε σπίτια και ολόκληρες πόλεις. Είναι όμως επίσης καταστροφική για το περιβάλλον της Ουκρανίας, μια «οικοκτονία» για την οποία οι ακτιβιστές ανησυχούν ότι δεν έχει καταγραφεί σε μεγάλο βαθμό, εν μέσω της ευρύτερης εθνικής τραγωδίας.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δίνουν προσοχή στις απώλειες ζωών και τις ζημιές στις υποδομές, αλλά πολλοί άνθρωποι, ακόμη και η εθνική κυβέρνηση ξεχνούν τις απώλειες και τις ζημιές που προκαλούνται στο περιβάλλον», δηλώνει στην εφημερίδα Guardian ο περιβαλλοντικός δικηγόρος, ο οποίος ειδικεύεται στην προστασία των ποταμών.
Σήμερα, ο ίδιος και άλλοι ακτιβιστές έχουν ξεκινήσει μια επείγουσα καμπάνια για τους μελλοντικούς κινδύνους από τις τοξίνες που άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν οι βόμβες στο γεωργικό έδαφος, τα χημικά που διαχέονται στο νερό μετά τους βομβαρδισμούς και τις φωτιές, την καταστροφή αρχαίων δασών από τις προελάσεις των σύγχρονων οπλικών συστημάτων, αλλά και τα ποτάμια που μολύνθηκαν από λύματα μετά τον βομβαρδισμό των χώρων επεξεργασίας απορριμμάτων.
Η ομάδα ελπίζει ότι οι έρευνές της θα οδηγήσουν σε μια διεθνή νομική πρωτοβουλία που θα αναγκάσει τη Μόσχα να καθαρίσει τις περιοχές, αναλαμβάνοντας το οικονομικό κόστος και την αποζημίωση.
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αναδείχθηκαν σε όλη τους την έκταση στην περίπτωση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, και την ανησυχία για ένα πυρηνικό ατύχημα να είναι ορατή. Οι περιβαλλοντολόγοι, ωστόσο, θέλουν να στρέψουν την προσοχή στην καταστροφή που έχει ήδη συμβεί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Τσερνιχίβ, το οποίο εγκατέλειψαν οι Ρώσοι, αφού το κατέστρεψαν συθέμελα.
Η πόλη απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονταν μαζικά και από όπου εκτόξευαν τους πυραύλους τους.
Στους δρόμους, τα χωράφια και τα δάση του μπορεί κανείς να βρει έναν ευρύ κατάλογο από δείγματα της περιβαλλοντικής καταστροφής που έχει συντελεστεί εκεί.
Πέραν όλων των άλλων όμως, από τους επανειλημμένους βομβαρδισμούς η βασική μονάδα επεξεργασίας νερού στην πόλη έχει υποστεί σημαντική ζημιά, μην έχοντας πλέον την ικανότητα να επεξεργάζεται όλα τα λύματα που διοχετεύονται από τις έντονες βροχοπτώσεις.
Οι διαχειριστές φοβούνται ότι το φθινόπωρο θα πρέπει να απελευθερώσουν μη επεξεργασμένα απόβλητα σε ένα κοντινό ποτάμι που ρέει προς την πρωτεύουσα.
«Αν το νερό δεν καθαριστεί, οι άνθρωποι στο Κίεβο θα έχουν σκ@@@ στο πόσιμο νερό τους», λέει ωμά η διευθύντρια του εργοστασίου Νατάλια Μαζιούκ. Η εγκατάσταση είχε αναβαθμιστεί πρόσφατα. Μία από τις δεξαμενές που τέθηκαν εκτός λειτουργίας είχε τεθεί σε λειτουργία μόλις ένα μήνα πριν βομβαρδιστεί.
Μια αποθήκη πετρελαίου της πόλης, που πυρπολήθηκε από βομβαρδισμό, έκαιγε για μέρες, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και απελευθερώνοντας χημικές ουσίες που θα έχουν εγκατασταθεί στο έδαφος και θα εισχωρήσουν στα αποθέματα νερού.
Υπάρχουν δέντρα και ολόκληρες περιοχές δασικών εκτάσεων που έχουν καταστραφεί από βομβαρδισμούς και βόμβες που θα χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθούν ξανά. Τα οικοσυστήματά τους θα χρειαστούν επίσης χρόνια για να ανακάμψουν, στερώντας από τους κατοίκους του Τσερνίχιβ έναν σημαντικό πόρο.
«Χρειάζονται γενιές για να δούμε βελανιδιές 150 ετών να μεγαλώνουν από την πρώτη φύτευση», είπε. «Ακόμη και η κόρη μου δεν θα δει ποτέ αυτή την κατεστραμμένη φύση [πλήρως αποκατεστημένη], πιθανώς μόνο τα εγγόνια της», λέει η Χάνα Χόπκο, μια Ουκρανή ακτιβίστρια και πολιτικός που συμμετέχει στην εκστρατεία περιβαλλοντικής ευθύνης.
Πηγή: CNN.gr