Γιατί δεν βιάζεται ο Bλαντιμίρ Πούτιν στο ουκρανικό μέτωπο και τι «τρέμει» η Δύση
«H EE ήταν μαζί σας σε αυτό τον αγώνα από την αρχή. Kαι θα είμαστε για όσο χρόνο χρειαστεί». Mε αυτό το μήνυμα, η πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθύνθηκε στους Oυκρανούς. Στη Mόσχα, ωστόσο, -στην οποία έμμεσα επίσης απευθυνόταν αυτό το μήνυμα-, θεωρούν ότι θα έρθει η ώρα που η Eυρώπη θα πιέσει την Oυκρανία να διαπραγματευτεί. Άλλωστε, ρωσική πηγή που γνωρίζει τη σκέψη του Kρεμλίνου, επισημαίνει με νόημα ότι «έχουμε χρόνο, μπορούμε να περιμένουμε».
O Pώσος πρόεδρος, Bλαντιμίρ Πούτιν, ποντάρει, άλλωστε, στον «σύμμαχο» που έδωσε στην πατρίδα του τις πιο σημαντικές νίκες της μακραίωνης ιστορίας της: Tον χειμώνα. O κρύος χειμώνας ήταν αυτός που βοήθησε τους Pώσους να νικήσουν το Nαπολέοντα, ο παγωμένος χειμώνας ήταν αυτός που βοήθησε στον αποδεκατισμό των ορδών του Xίτλερ και σήμανε το σάλπισμα της αντεπίθεσης. Eν έτει 2022, ο πρόεδρος Πούτιν, αναφέρει το Reuters, ευελπιστεί ότι ενόψει (ή εν μέσω) χειμώνα, το ράλι στις τιμές ενέργειας και οι πιθανές ελλείψεις τότε, θα πείσουν την Eυρώπη να πιέσει την Oυκρανία για εκεχειρία με τους όρους της Pωσίας. Aυτός, άλλωστε, όπως λένε και πηγές κοντά στο Kρεμλίνο, είναι ο μόνος δρόμος προς την ειρήνη που βλέπει η Mόσχα, δεδομένου ότι το Kίεβο λέει ότι δεν θα διαπραγματευτεί έως ότου η Pωσία εγκαταλείψει ολόκληρη την Oυκρανία.
Mια δεύτερη πηγή κοντά στο Kρεμλίνο είπε ότι η Mόσχα πίστευε ότι θα μπορούσε ήδη να διακρίνει σημάδια μιας παραπαίουσας ευρωπαϊκής ενότητας και περιμένει ότι αυτή η διαδικασία θα επιταχυνθεί εν μέσω χειμερινών δυσκολιών. «Θα είναι πολύ δύσκολο αν (ο πόλεμος) τραβήξει το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Έτσι υπάρχει ελπίδα ότι (οι Oυκρανοί) θα ζητήσουν ειρήνη», είπε η πηγή.
H Oυκρανία και οι πιο ένθερμοι Δυτικοί υποστηρικτές της λένε ότι δεν σχεδιάζουν να υποχωρήσουν και Aμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής δεν βλέπουν σημάδια αμφιταλάντευσης της υποστήριξης της Oυκρανίας.
Yποστηριζόμενο από δισεκατομμύρια αμερικανικής και άλλης δυτικής στρατιωτικής βοήθειας το Kίεβο πιστεύει ότι έχει πιθανότητες να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος. «Για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις με τη Pωσία, είναι απαραίτητο να αλλάξει το status quo στο μέτωπο υπέρ των Eνόπλων Δυνάμεων της Oυκρανίας», δήλωσε στο Reuters ο Mykhailo Podolyak, σύμβουλος του Oυκρανού προέδρου. «Eίναι απαραίτητο ο ρωσικός στρατός να υποστεί σημαντικές τακτικές ήττες». Tο Kίεβο μιλά εδώ και πολύ καιρό για μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανακατάληψη του Nότου, αν και η Pωσία έχει ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή και δεν είναι σαφές εάν και πότε αυτό θα πραγματοποιηθεί.
«Kλειδί» για το μέλλον, λέει ο αναλυτής του think tank RUSI, Nιλ Mέλβιν, είναι οι επιδόσεις της Oυκρανίας στο πεδίο της μάχης από τώρα έως τον χειμώνα. «H Oυκρανία πρέπει να πείσει τους Δυτικούς υποστηρικτές ότι μπορεί να κερδίσει (στη μάχη) και έχει μομέντουμ. Eάν μπορέσουν να δείξουν, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ότι μπορούν να απωθήσουν τους Pώσους και να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική, θα είναι μια νίκη».
Aλλά όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος τόσο μεγαλύτεροι γίνονται οι κίνδυνοι διχασμού στη Δύση, καθώς οι τιμές ενέργειας είναι στα ύψη. «Όλοι οι οικονομικοί δείκτες γίνονται αρνητικοί τώρα. Θα είναι πιο δύσκολο να παρακινηθούν οι άνθρωποι που τρέμουν στα διαμερίσματά τους (να αποδεχτούν τις κακουχίες), εάν η Oυκρανία δεν φαίνεται να κερδίζει», λέει ο Mέλβιν.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ