Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα με τη μεγαλύτερη «εισβολή» στον κόσμο με 200 νεοφερμένα είδη ψαριών να έχουν εισχωρήσει στα νερά της τα τελευταία 130 χρόνια, αναφέρει το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών-Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας (CNR_IRBIM), σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Global Change Biology.
Τα αίτια είναι τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η εισαγωγή ψαριών από τον άνθρωπο, τόσο τυχαία όσο και σκόπιμη.
«Η μελέτη δείχνει ότι το φαινόμενο είχε μια μεγάλη επιτάχυνση ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990 και πώς οι πιο πρόσφατες ‘εισβολές’ ήταν ικανές για τις πιο γρήγορες και θεαματικές γεωγραφικές επεκτάσεις», δήλωσε ο αρχηγός της επιστημονικής ομάδας Ερνέστο Ατζούρο.
Η μεγαλύτερη είσοδος για αυτόν τον αποικισμό ήταν η Διώρυγα του Σουέζ, η οποία έφερε είδη από την Ερυθρά Θάλασσα.
Υπάρχουν όμως και άλλοι σημαντικοί φορείς που συνδράμουν το φαινόμενο, όπως η ναυτική μεταφορά, η απελευθέρωση από ενυδρεία και η εισχώρηση από τα στενά του Γιβραλτάρ, ανέφερε η μελέτη.
«Μερικά από αυτά τα είδη αποτελούν νέους πόρους για την αλιεία, καλά προσαρμοσμένα στα τροπικά κλίματα και χρησιμοποιούνται ήδη στα ανατολικότερα μέρη της Μεσογείου», δήλωσε ο Ατζούρο.
Ταυτόχρονα, πολλοί εισβολείς προκαλούν την υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, μειώνοντας δραστικά την τοπική βιοποικιλότητα και έρχονται σε ανταγωνισμό με αυτόχθονα και πιο ευάλωτα είδη, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Ο ρυθμός του αποικισμού είναι τόσο μεγάλος που έχει ήδη αλλάξει την πανίδα της θάλασσας μας, και έτσι η ανασύνθεση της ιστορίας του φαινομένου μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα την αλλαγή που συμβαίνει», αναφέρουν οι ειδικοί.
Πηγή: gr.euronews.com