Σε λίγη ώρα αναμένεται η συνεδρίαση του ειδικού συμβουλίου που θα ανακηρύξει νέο Βασιλιά της Βρετανίας τον Κάρολο, δύο ημέρες μετά το θάνατο της Βασίλισσας Ελισσάβετ.
Στην εκδήλωση θα παραστεί ο γιος του, Γουίλιαμ, ο οποίος διορίστηκε πρίγκιπας της Ουαλίας χθες το βράδυ από τον πατέρα του, ο οποίος το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς το έθνος.
Σε μια ιστορική κίνηση, η τελετή θα μεταδοθεί για πρώτη φορά τηλεοπτικά. Οι 250 αξιωματούχοι αποτελούνται από μυστικούς συμβούλους και υπουργούς της κυβέρνησης, μαζί με πρώην υπουργούς, πρωθυπουργούς και ανώτερους κληρικούς. Θα προεδρεύσει η Penny Mourdant, η πρόεδρος του συμβουλίου.
Ο βασιλιάς δεν θα είναι παρών στο πρώτο μέρος του συμβουλίου, αλλά στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει το πρώτο του μυστικό συμβούλιο, την παλαιότερη λειτουργούσα νομοθετική συνέλευση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη συνέχεια θα κάνει τη δήλωσή του για τον θάνατο της βασίλισσας και θα ορκιστεί να διατηρήσει την Εκκλησία της Σκωτίας.
Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη του συμβουλίου, η κύρια διακήρυξη διαβάζεται από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου. Συνήθως συνοδεύεται από μια φανφάρα από το μπαλκόνι και ταυτόχρονους κανονιοβολισμούς στο Χάιντ Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου.
Μια δεύτερη διακήρυξη θα γίνει στο Βασιλικό Χρηματιστήριο στο Σίτι του Λονδίνου, με περαιτέρω εκδηλώσεις σε πόλεις, δήμους και κομητείες της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ουαλίας την Κυριακή.
Οι σημαίες θα κυματίζουν με πλήρη ιστό μετά την κύρια διακήρυξη, αφού κυματίζουν μεσίστιες από τότε που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας στις 6:30 μ.μ. την Πέμπτη. Θα υποσταλούν και πάλι μία ώρα μετά τις διακηρύξεις την Κυριακή.
Άλλαξε ο εθνικός ύμνος
Χθες βράδυ, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, ακούστηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους “God save the King” (Ο Θεός να σώζει τον βασιλιά). Η εκδοχή αυτή που αναφέρεται σε άνδρα μονάρχη αντικαθιστά το “God save the Queen” (Ο Θεός να σώζει τη βασίλισσα), τον ύμνο που ακουγόταν από την άνοδο της Ελισάβετ στον θρόνο το 1952.
Νωρίτερα χθες, στο πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος, ο Κάρολος Γ’ ευχαρίστησε τον κόσμο για τη συμμετοχή του στο πένθος για τη μητέρα του, ενώ δεσμεύτηκε πως θα ακολουθήσει το παράδειγμά της.
Ο Κάρολος Γ’ ανέρχεται στον θρόνο σε μια δύσκολη περίοδο, με το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 40 ετών, έχοντας αλλάξει τέσσερις πρωθυπουργούς σε έξι χρόνια. Στα 73 του χρόνια, ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Βρετανός μονάρχης που ανεβαίνει στον θρόνο.
Πηγή: ethnos.gr