Λίγες ώρες απομένουν για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο, οι τελετές της οποίας θα διαρκέσουν έως το βράδυ, ενώ έρχονται αρκετές αλλαγές το επόμενο διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην μετά Ελισάβετ εποχή.
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος και την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία μετά από 70 χρόνια παραμονής της στον βρετανικό θρόνο, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022.
Το φέρετρο της βασίλισσας θα βρίσκεται στο Γουέσμινστερ Χολ έως τις 06:30 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδος) σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Μετά από 5 ημέρες λαϊκού προσκυνήματος, στη διάρκεια του οποίου αμέτρητος κόσμος έσπευσε στο Γουεστμίνστερ για το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη μονάρχη περιμένοντας ακόμα και δεκάδες ώρες για να το καταφέρει, έφτασε η ώρα να κηδευτεί η «Λίλιμπετ» μαζί με το φέρετρο του Φίλιππου που περιμένει στη βασιλική κρύπτη.
Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο
Το Λονδίνο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την πρώτη κηδεία δημοσία δαπάνη ύστερα από αυτή του Ουίνστον Τσόρτσιλ το 1965. Η αστυνομία έχει σχεδιάσει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αυστηρότερα από εκείνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 που διοργανώθηκαν στο Λονδίνο.
Η κυβέρνηση κήρυξε αργία σήμερα Δευτέρα για την κηδεία, η οποία αναμένεται να προσελκύσει μεγαλύτερο πλήθος από ό,τι τα περισσότερα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης βρετανικής ιστορίας: την κηδεία της αδικοχαμένης πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1997, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 ή τους βασιλικούς γάμους.
Πώς θα γίνει η κηδεία
Συγκεκριμένα, το λαϊκό προσκύνημα θα τελειώσει στις 08:30 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Δευτέρας και έπειτα η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ θα μεταφερθεί στο Αββαείο του Γουέστμινστερ.
Οι πόρτες του Αββαείου του Γουέστμινστερ θα ανοίξουν στις 10:00 το πρωί, καθώς ο ναός θα υποδέχεται κόσμο τρεις ώρες πριν ξεκινήσει η τελετή της κηδείας, στις 13:00.
Στις 12:35 η σορός της Ελισάβετ θα μεταφερθεί με την ίδια άμαξα που μετέφερε τη μητέρα και τον πατέρα της στην τελευταία τους κατοικία, φτάνοντας στις 12:52.
Η κηδεία ξεκινά στις 13:00.
Οι ήχοι του ύμνου «The Last Post» θα σαλπίσουν στις 13:55, καθώς η τελετή φτάνει στο τέλος της, ακολουθούμενη από εθνική σιγή δύο λεπτών.
Στις 14:15, τα παιδιά της βασίλισσας και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρό της στην Αψίδα του Ουέλινγκτον, όταν φύγει από το Αββαείο του Γουέστμινστερ, προτού η Αυτή Μεγαλειότης μεταφερθεί στο Ουίνδσορ για να αναπαυθεί δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, πρίγκιπα Φίλιππο.
Η νεκροφόρα θα φτάσει στο Long Walk στις 17:15, όπου το κοινό θα μπορεί να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα.
Η πομπή, που θα είναι ήδη σχηματισμένη, θα ακολουθήσει τη νεκροφόρα στον χώρο του κάστρου.
Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη τελετή, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, η οποία θα ξεκινήσεις στις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας. Περίπου 800 άτομα θα την παρακολουθήσουν διά ζώσης.
Ο βασιλιάς Κάρολος ο Γ’ θα σκορπίσει χώμα στο φέρετρο της μητέρας του στις 21:30, στην τελετή της ταφής της βασίλισσας, που θα τελεστεί ιδιωτικά μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογενείας.
Διακοπή πτήσεων στο αεροδρόμιο Χίθροου
Το αεροδρόμιο Χίθροου θα σταματήσει όλες τις πτήσεις για 15 λεπτά πριν από τη δίλεπτη εθνική σιγή που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας. Οι πτήσεις θα καθηλωθούν επίσης το απόγευμα, μεταξύ 15:45 – 16:20, για να διασφαλιστούν συνθήκες ησυχίας για την πομπή της νεκροφόρας της βασίλισσας.
Επίσης, δεν θα πραγματοποιηθούν αναχωρήσεις κατά τη διάρκεια της τελετουργικής πομπής, μεταξύ 17:03 και 18:45. Το αεροδρόμιο θα λειτουργεί με μειωμένο ρυθμό αναχωρήσεων μεταξύ 18:45 – 23:00 για την ελαχιστοποίηση του θορύβου.
Συνολικά, τη Δευτέρα θα επηρεαστεί περίπου το 15% των πτήσεων από και προς το Χίθροου.
Εκπρόσωπος του αεροδρομίου είπε: «Ως ένδειξη σεβασμού, οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο θα υπόκεινται σε κατάλληλες αλλαγές, προκειμένου να αποφευχθεί ο θόρυβος σε ορισμένες τοποθεσίες για συγκεκριμένες ώρες τη Δευτέρα».
Ποιοι θα παρευρεθούν στην κηδεία της Ελισάβετ
Στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραστούν ηγέτες και μέλη βασιλικών οικογενειών από όλο τον κόσμο. Μεταξύ τους θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και o πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Η κηδεία αναμένεται ότι θα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για την αστυνομία του Λονδίνου, καθώς πρόεδροι, πρωθυπουργοί, βασιλιάδες, βασίλισσες και τεράστια πλήθη θα βρεθούν στο κέντρο της αγγλικής πρωτεύουσας.
Οι ξένοι αξιωματούχοι θα κληθούν επίσης να συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα εντός του κοινοβουλίου, πριν από την κηδεία. Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέιμς Κλέβερλι, θα παραθέσει δεξίωση για τους προσκεκλημένους στο κοντινό Τσερτς Χάουζ, ενώ τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα κατευθυνθούν στο Γουίνδσορ για την ταφή.
Συνολικά, οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών έχουν στείλει περίπου 1.000 προσκλήσεις για την κηδεία. Πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών, όπως του Βελγίου και της Ολλανδίας, θα βρίσκονται στην κηδεία.
Μεταξύ των πολιτικών που θα παραστούν στην κηδεία είναι επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και η πρόεδρος της Ινδίας, Ντραουπάντι Μούρμου.
Η Κ. Σακελλαροπούλου θα πάει στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ ως εκπρόσωπος της Ελλάδας
Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με τον σύντροφό της. Δεν προσεκλήθη ο πρωθυπουργός αλλά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς οι προσκλήσεις από το παλάτι απευθύνονται σε αρχηγούς κρατών και όχι κυβερνήσεων.
Ποιοι αρχηγοί κρατών δεν έχουν προσκληθεί στην κηδεία
Προσκλήσεις έχουν σταλεί στους αρχηγούς κρατών σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες εξαιρέσεις: δεν έχουν προσκληθεί οι ηγέτες της Συρίας, της Βενεζουέλας, του Αφγανιστάν, της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και της Μιανμάρ.
Η Συρία και η Βενεζουέλα δεν προσκλήθηκαν επειδή η Βρετανία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με αυτές τις χώρες αυτήν την περίοδο. Το Αφγανιστάν δεν προσκλήθηκε λόγω της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείστηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Απών θα είναι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, αλλά θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Γουάνγκ Τσισάν.
Ποιοι αναμένεται να είναι παρόντες στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ
Τζο Μπάιντεν και Τζιλ Μπάιντεν, πρόεδρος και πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών
Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας
Αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας
Πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό
Κατερίνα Σακελλαροπούλου, Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας
Αλεξάντερ βαν ντερ Μπίλεν, πρόεδρος της Αυστρίας
Γιασίντα Άρντεν, πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας
Άντονι Αλμπανέζε, πρωθυπουργός της Αυστραλίας
Γκιτάνας Ναουσέντα, πρόεδρος της Λιθουανίας
Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε, πρόεδρος της Σρι Λάνκα
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, πρόεδρος της Γερμανίας
Γιουν Σουκ Γέολ, πρόεδρος της Νότιας Κορέας
Ζαΐρ Μπολσονάρου, πρόεδρος της Βραζιλίας
Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας
Ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Ματθίλδη του Βελγίου
Αντρζέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας
Σέρτζιο Ματαρέλα, πρόεδρος της Ιταλίας
Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά
Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Έγκιλς Λέβιτς, πρόεδρος της Λετονίας
Πόλα Μέι Γουίκς, πρόεδρος του Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Μοχάμαντ Σταγιέ, Παλαιστίνιος πρωθυπουργός
Σαουλί Νιίστο, πρόεδρος της Φινλανδίας
Καταλίν Νόβακ, πρόεδρος της Ουγγαρίας
Μάικλ Χίγκινς, Ιρλανδός πρόεδρος, και Μάικλ Μάρτιν, Ιρλανδός πρωθυπουργός
Ολένα Ζελένσκα, σύζυγος του προέδρου της Ουκρανίας
Την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ αναμένεται να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά περί τους 4,1 δισ. ανθρώπους.
Η ταφή της βασίλισσας Ελισάβετ και τι θα επακολουθήσει
Η τελετή της κηδείας θα γίνει σήμερα στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ ενώ το φέρετρο της βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα γίνει τελετή στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.
Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί στο παρεκκλήσι του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, μαζί με τον πατέρα της, τη μητέρα της και τις στάχτες της αδελφής της. Το φέρετρο του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, που έφυγε το 2021 από τη ζωή, θα μεταφερθεί από το βασιλικό θησαυροφυλάκιο στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου και θα ταφούν μαζί με τη βασίλισσα, όπως ζήτησε το ζευγάρι.
Νέος βασιλιάς ο Κάρολος Γ’ – Πότε θα γίνει η στέψη
Με τον θάνατο της βασίλισσας, ο Κάρολος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, αλλά η επίσημη στέψη του αναμένεται ότι θα γίνει την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2023.
Τα τελευταία 900 χρόνια, από τον βασιλιά Γουλιέλμο τον Κατακτητή, η στέψη γίνεται στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ ενώ σε αντίθεση με τους βασιλικούς γάμους, η στέψη είναι κρατική υπόθεση. Η κυβέρνηση αναλαμβάνει το κόστος και επιλέγει τους καλεσμένους.
Το στέμμα που θα φορέσει ο Κάρολος Γ’
Ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι θα τοποθετήσει στο κεφάλι του Καρόλου την κορώνα του St Edward, που χρονολογείται από το 1661. Ένα εμβληματικό και συμπαγές χρυσό στέμμα που προέρχεται από τα κοσμήματα του στέμματος στον Πύργο του Λονδίνου, που έχει 444 έγχρωμους πολύτιμους λίθους, ενώ έχει επένδυση από μοβ βελούδο και είναι διακοσμημένο με γούνα. Το εν λόγω στέμμα που ζυγίζει 2,23 κιλά, το φορά ο μονάρχης μόνο τη στιγμή της στέψης.
Οι αλλαγές σε σχέση με τη στέψη της Ελισάβετ
Εκτός από το στέμμα, θα δοθεί στον Κάρολο το δαχτυλίδι της στέψης, γνωστό και ως «βέρα της Αγγλίας», που τοποθετείται στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού χεριού του μονάρχη. Το δαχτυλίδι χρησιμοποιείται από το 1831 και είναι συμβολικό, ενώ αποτελείται από ζαφείρι με ρουμπίνια, κομμένα σε μορφή σταυρού, παραπέμποντας στον σταυρό του Αγίου Γεωργίου και τη σημαία της Σκωτίας.
Στον Κάρολο θα δοθεί ένα σκήπτρο που χρονολογείται από το 1661, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται σε κάθε στέψη. Το 1910, ο Γεώργιος ο Ε’ πρόσθεσε το διαμάντι Cullinan I, έναν λίθο 3.106 καρατίων που ανακαλύφθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Ο Κάρολος θα πάρει επίσης δύο χρυσούς βραχίονες, που συμβολίζουν τον δεσμό του μονάρχη με τον λαό.