Μια νέα κοινή ομολογιακή έκδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η απάντηση στην σημερινήενεργειακή κρίση, δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ. Κατά την άποψή του, οι χώρες-μέλη πρέπει να στραφούν σε πιο γρήγορες λύσεις, που θα περιλαμβάνουν εγγυήσεις για εθνικό δανεισμό.
Η Γαλλία πιέζει την Ε.Ε. να ορίσει μια κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ένα σχέδιο 200 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της.
Ο Λεμέρ έχει ζητήσει μεν περισσότερη αλληλεγγύη, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο κατακερματισμού στην Ευρωζώνη εάν οι χώρες κινηθούν μόνες τους, ωστόσο, δεν τάσσεται υπέρ των κοινών ομολογιακών εκδόσεων.
«Δεν μιλώ για κοινές εκδόσεις χρέους ή για ένα Ταμείο Ανάκαμψης ή κάτι τέτοιο, γιατί ξέρουμε ότι θα έχει κάποιες δυσκολίες για τις χώρες-μέλη και υπάρχει η ανάγκη για γρήγορες αποφάσεις», είπε μιλώντας στο Bloomberg.
«Ο πληθωρισμός χτυπά τις οικονομίες μας, τους πολίτες μας, τις ιδιωτικές μας επιχειρήσεις, τη βιομηχανία μας, αυτή τη στιγμή. Επομένως, είναι αναγκαίο να αποφασίσουμε τις επόμενες ημέρες, όχι τις επόμενες εβδομάδες», σημείωσε ο Λεμέρ.
Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι Πάολο Τζεντιλόνι και Τιερί Μπρετόν προτείνουν την επανάληψη του σχήματος της κοινής έκδοσης χρέους που εφαρμόσθηκε κατά την πανδημία, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
«Είναι σημαντικότερο από ποτέ να αποφύγουμε τον κατακερματισμό της εσωτερικής αγοράς με το στήσιμο μια κούρσας επιδοτήσεων και θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις αρχές της αλληλεγγύης και της ενότητας που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού μας σχεδίου», σημειώνουν οι δύο επίτροποι.
«Απέναντι στις κολοσσιαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, μία είναι η δυνατή απάντηση: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Για να ξεπεράσουμε τα ρήγματα που έχουν προκαλέσει τα διαφορετικά περιθώρια κινήσεων των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε για την αμοιβαιοποίηση των εργαλείων σε ευρωπαϊκό επίπεδο».