Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Κιρίλο Σεβτσένκο παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά, επικαλούμενος λόγους υγείας. «Εξαιτίας λόγων που σχετίζονται με την υγεία, τους οποίους δεν μπορώ να συνεχίσω να αγνοώ, πήρα μια δύσκολη απόφαση για τον εαυτό μου», ανέφερε ο Σεβτσένκο σε δήλωσή του.
Η παραίτηση έρχεται καθώς η Ουκρανία μάχεται για να αποκρούσει την εισβολή της Ρωσίας και να σταθεροποιήσει μια οικονομία που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.
Ο Σεβτσένκο υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με δήλωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κεντρικής τράπεζας την Τρίτη. Η αποχώρησή του υπόκειται σε έγκριση από το κοινοβούλιο. Μόλις το αποδεχθεί, η πρώτη αναπληρώτρια, Κατερίνα Ροζκόβα, θα αναλάβει χρέη, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της τράπεζας.
Μέχρι να διεκπεραιωθεί η παραίτησή του, ο Σεβτσένκο «θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά του και να διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην τρέχουσα σύνθεσή της».
Ο 49χρονος ηγήθηκε της κεντρικής τράπεζας από τον Ιούλιο του 2020 και επικρίθηκε από τον Ζελένσκι και το ΔΝΤ στις πρώτες ημέρες της θητείας του μετά την απώλεια βασικού προσωπικού από την κεντρική τράπεζα. Οι κραδασμοί χαλάρωσαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, καθώς η νομισματική αρχή έπαιξε βασικό ρόλο στη στήριξη της οικονομίας εν καιρώ πολέμου. Ο προκάτοχός του, Γιακίβ Σμολίι, παραιτήθηκε επίσης απροσδόκητα στα μέσα του 2020, επικαλούμενος την πολιτική πίεση για μείωση των επιτοκίων.
Η αποχώρησή του έρχεται καθώς αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προετοιμάζονται να αξιολογήσουν τις οικονομικές ανάγκες της χώρας αργότερα αυτόν τον μήνα. Η Ουκρανία επιδιώκει να λάβει ένα πρόγραμμα δανείου μεγάλης κλίμακας από το ΔΝΤ, εκτός από 1,3 δισ. δολάρια σε μία και μόνο άνευ όρων εκταμίευση που ήδη εξετάζει το ΔΝΤ.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 25% τον Ιούνιο, επικαλούμενη τη «μετατόπιση των θεμελιωδών παραμέτρων» της οικονομίας της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έπρεπε επίσης να υποτιμήσει το ουκρανικό νόμισμα σε μια «διόρθωση» 25% τον Ιούνιο, για να προστατεύσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα.
Η τράπεζα έχει κάνει λόγο για παύση στη νομισματική σύσφιξη τουλάχιστον έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, εφόσον ο αντίκτυπος του πολέμου στην οικονομία δεν αποκλίνει από τις προσδοκίες της.