Οι εταιρείες βρίσκονται ενόψει μιας δύσκολης περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων, καθώς εντείνονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι όπως η επιβράδυνση της ζήτησης και τα αυξανόμενα κόστη, προειδοποιούν αναλυτές της Goldman Sachs και της Morgan Stanley.
“Πράγματα όπως τα αποθέματα, το κόστος εργασίας και άλλα έξοδα σπέρνουν τον όλεθρο στις ταμειακές ροές”, αναφέρει σε σημείωμά της ομάδα της Morgan Stanley με επικεφαλής τον Μάικλ Γουίλσον – έναν από τους πλεον απαισιόδοξους για την πορεία της Wall Street αναλυτές.
“Η αγορά έχει αρχίσει να βλέπει ρωγμές, με ορισμένες κορυφαίες μετοχές να χάνουν τόσο το ανώτερο όσο και το κατώτερο άκρο τις εκτιμήσεις τις τελευταίες εβδομάδες”, προσθέτει.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτών της Goldman, η σταθερή άνοδος του δολαρίου, οι πιέσεις στα περιθώρια κέρδους και οι αλλαγές στη φορολογία, συνιστούν τους τρεις βασικού κίνδυνους για τις επερχόμενες εκθέσεις εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ιστορικά, η ενίσχυση του δολαρίου συνδέεται με μείωση των πωλήσεων, έγραψαν αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Κόστιν, επισημαίνοντας τα αποτελέσματα της Levi Strauss την περασμένη εβδομάδα η οποία έχασε τις εκτιμήσεις εν μέρει λόγω της εκτίναξης του αμερικανικού νομίσματος.
Η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου “θα στηρίξει την απόδοση των μετοχών με 100% εγχώριες πωλήσεις σε σχέση με εκείνες που έχουν υψηλότερο ποσοστό των πωλήσεών τους στο εξωτερικό”.
Ενδεικτικά, ένα καλάθι μετοχών Goldman που αποκομίζει το 100% των εσόδων του από την εγχώρια αγορά έχει υπεραποδώσει το 2022 έναντι εκείνου που το 71% των εσόδων του προέρχονται από πωλήσεις εκτός ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, όλες οι εταιρείες κινούνται με “αντίθετους ανέμους” φέτος, όπως η αύξηση των αποθεμάτων, τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της ζήτησης, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει την επιθετική της πολιτική.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία έρευνα MLIV Pulse του Bloomberg έδειξε πως η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει ότι τρέχουσα περίοδος εταιρικών κερδών θα ωθήσει τον δείκτη S&P 500 ακόμα χαμηλότερα, με τους ερωτηθέντες να επισημαίνουν ότι οι αναφορές σε πληθωρισμό και ύφεση κυριαρχούν στις ενημερώσεις αναλυτών από εταιρείες.
“Μια υπερβολική αύξηση των αποθεμάτων θα επιβαρύνει τα περιθώρια κέρδους αν το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινωθεί”, έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman.
Οι ίδιοι προσθέτουν ότι παράλληλα ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ και που επιβάλλει ελάχιστο φόρο 15% στα εταιρικά εισοδήματα και ειδικό φόρο 1% στις επαναγορές μετοχών από το 2023, θα επιβαρύνει επίσης τα εταιρικά κέρδη του S&P 500.
Σε αυτό το κλίμα, η Goldman αναμένει ότι θα υπάρξουν λιγότερες θετικές εκπλήξεις στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο, καθώς και υποβαθμίσεις για το τέταρτο τρίμηνο και το 2023.
“Η bear market δεν θα ολοκληρωθεί προτού τιμολογηθεί πλήρως η επιδεινούμενη εικόνα στα θεμελιώδη”, έγραψε από την πλευρά του ο Μάικλ Γουίλσον της Morgan Stanley. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επενδυτική διάθεση θα επηρεαστεί “όταν οι εταιρείες πετάξουν λευκή πετσέτα” ή εάν υπάρξει κάποιο εξωτερικό οικονομικό σοκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι στρατηγικοί αναλυτές της Sanford C. Bernstein έγραψαν ότι υπάρχουν περαιτέρω πτωτικά περιθώρια για τις μετοχές τόσο σε ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, καθώς οι εκτιμήσεις για τα κέρδη και οι επενδυτικές ροές από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν φτάσει ακόμα πυθμένα.