Το κόστος για τη διατήρηση σε λειτουργία των δύο εναπομεινάντων πυρηνικών σταθμών της Γερμανίας μετά και από τον Δεκέμβριο θα φτάσει έως και τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του ζητήματος τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Η Ευρώπη χρειάζεται όλο το παραγωγικό δυναμικό ενέργειας που μπορεί να διαθέσει τον χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση συμπιέζει τις προμήθειες από τον βορρά έως τον νότο της ηπείρου. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα λάβει οριστική απόφαση για τη συνέχιση ή μη της λειτουργίας πριν τα τέλη του έτους, ωστόσο οι EON και EnBW έχουν λάβει εντολές να προετοιμάζονται για επέκταση της λειτουργίας των μονάδων τους, οι οποίες προβλεπόταν να έχουν κλείσει έως τα τέλη του 2022, στο πλαίσιο της “εξόδου” της χώρας από την πυρηνική ενέργεια.
Το Isar-2 της EON αρχίζει συντήρηση μίας εβδομάδας από τις 21 Οκτωβρίου όσον αφορά τις βαλβίδες πίεσής του. Μαζί με τα κόστος προσωπικού και τις τεχνικές προετοιμασίες, η συνολική δαπάνη θα πλησιάσει τα 50 εκατ. ευρώ, ανέφερε άτομο με γνώση του ζητήματος. Οι αντίστοιχες προετοιμασίες για το Neckarwestheim-2 της EnBW θα κοστίσουν ανάλογο πόσό, σημείωσε έτερο πρόσωπο.
Και οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα εικαζόμενα ποσά, καθώς και το εάν τελικώς οι αντιδραστήρες θα παραμείνουν ή όχι σε λειτουργία.
Η ρυθμιστική αρχή ενεργειακών αγορών BNetzA θα αποφασίσει επί του ακριβούς ποσού αποζημίωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Χάμπεκ και το οποίο επιτρέπει την επέκταση λειτουργίας, που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Το νομοσχέδιο καθυστερεί λόγω της πίεσης από πλευράς του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ – ηγέτη του μικρότερου σε δύναμη κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, των κεντρώων Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) – οι πυρηνικοί σταθμοί να παραμείνουν ανοικτοί έως και το 2024 και όχι απλώς μέχρι την άνοιξη του 2023.
Υπάρχει “σαφής ομοθυμία” εντός της κυβέρνησης το νομοσχέδιο να εγκριθεί, ωστόσο συνεχίζουν να υπάρχουν “πολιτικές διαφωνίες”, ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας, σε γραπτή απάντησή του σε σχετικό ερώτημα.
Σήμερα η Γερμανία διαθέτει τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία. Ο Emsland της RWE αναμένεται να κλείσει οριστικά στο τέλος του 2022.