Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας ζητά από τα νοσοκομεία να αναβάλουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις
Για νέα «μαύρη τρύπα» στην Βρετανία, καθώς αντιμετωπίζει πρωτοφανή έλλειψη αίματος, προειδοποίησε την Τετάρτη το βρετανικό Σύστημα Υγείας, ζητώντας από τα νοσοκομεία να αναβάλουν τις μη επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, ένα γεγονός που μπορεί να παρατείνει ακόμη περισσότερο το ήδη μεγάλο χρονικό διάστημα που αναγκάζονται να περιμένουν ορισμένοι ασθενείς.
Η υπηρεσία Αιμοδοσίας και Μεταμοσχεύσεων (NHSBT) του NHS, του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμανε για πρώτη φορά στα χρονικά, «πορτοκαλί συναγερμό» για τα αποθέματα αίματος.
Αυτό σημαίνει ότι καλούνται τα νοσοκομεία να λάβουν μέτρα για να διαφυλάξουν τα αποθέματα, ενδεχομένως να αναβάλουν επεμβάσεις ώστε να διασφαλίσουν ότι το αίμα θα δίνεται στους ασθενείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, εξήγησε η NHSBT. Ζήτησε επίσης από τους δωρητές να κινητοποιηθούν για να ανανεώσουν τα αποθέματα που συνήθως αρκούν για έξι ημέρες.
Τα δημόσια νοσοκομεία της Βρετανίας αντιμετωπίζουν ήδη σειρά προβλημάτων: από τους υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι τις ελλείψεις προσωπικού, τον συνωστισμό στις μονάδες επειγόντων περιστατικών, τις καθυστερήσεις των ασθενοφόρων και τον μεγάλο χρόνο αναμονής για τα χειρουργεία, δεδομένου ότι ξαναμπήκαν στη λίστα όλες οι επεμβάσεις που είχαν ακυρωθεί το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας. Η απεργία των νοσηλευτών, που ζητούν αυξήσεις μισθών για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, απειλεί να διαταράξει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των νοσοκομείων. Το μεγαλύτερο συνδικάτο του τομέα αυτού διενεργεί ψηφοφορία για να αποφασιστεί εάν και πότε θα προκηρυχθεί η απεργία.
«Το να ζητήσουμε από τα νοσοκομεία να περιορίσουν τη χρήση αίματος δεν ήταν μια απόφαση που πήραμε ελαφρά τη καρδία», είπε η Γουέντι Κλαρκ, η προσωρινή διευθύντρια του NHSBT. «Οι ασθενείς είναι προτεραιότητά μας. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από τους ασθενείς των οποίων οι επεμβάσεις μπορεί να αναβληθούν», πρόσθεσε.
Η NHSBT ανέφερε ότι η διατήρηση των αποθεμάτων αίματος αποτελεί «πρόκληση» για την υπηρεσία μετά την πανδημία, αφενός λόγω της έλλειψης προσωπικού και αφετέρου επειδή οι δωρητές διστάζουν να πάνε στα κέντρα αιμοδοσίας στις μεγάλες πόλεις. Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί ανέφεραν σήμερα ότι δυσκολεύονταν να κλείσουν ραντεβού για να δώσουν αίμα ή τα ραντεβού τους ακυρώνονταν την τελευταία στιγμή, επειδή δεν υπήρχε προσωπικό για να τους αναλάβει.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ