Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης στις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της για φέτος και στη συνέχεια να εξετάσει τη συρρίκνωση του ισολογισμού της το 2023, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, δήλωσε την Παρασκευή ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας και μέλος της ΕΚΤ, Μπόστιαν Βάσλε.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδρίασης της, με τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης στην ιστορία της τράπεζας.
Ωστόσο, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, στο 0,75%, είναι ακόμη αρκετά χαμηλό και τονώνει την ανάπτυξη ενώ πρέπει να αυξηθεί σε επίπεδο που θα αρχίσει να βάζει “φρένο” στην οικονομία, δήλωσε ο Βάσλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, στο περιθώριο των ετήσιων συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
“Δεδομένης της δυναμικής τόσο του βασικού όσο και του δομικού πληθωρισμού, νομίζω ότι θα συνεχίσουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων στις επόμενες δύο συνεδριάσεις μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θεωρεί τον πρόστατο ρυθμό αυξήσεων κατάλληλος και για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις.
Ερωτηθείς εάν εννοούσε την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, ο Βάσλε, που θεωρείται από τα “γεράκια” του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, απάντησε “έτσι νομίζω”.
Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ότι ο πληθωρισμού τρέχει επί του παρόντος με ρυθμό 10%, ήτοι πενταπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ, ενώ εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλότερος του 2% έως και το 2024, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να εδραιωθεί σε υψηλά επίπεδα.
Στο πλαίσιο αυτό οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν διαμηνύσει ότι πρώτος στόχος είναι η αύξηση των επιτοκίων σε “ουδέτερο” επίπεδο, όπου ούτε θα τονώνει ούτε να περιστέλλει την ανάπτυξη. Το επίπεδο αυτό υπολογίζεται μεταξύ 1,5% και 2%, αλλά ο Βάσλε επισημαίνει ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να μειωθεί ο πληθωρισμός, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι το μπλοκ θα εισέλθει σε ύφεση.
“Είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να υπερβούμε το ουδέτερο επίπεδο προκειμένου να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, που παρατηρούνται επί του παρόντος”, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας.
Μόλις το επιτόκια ανέλθει σε ουδέτερο επίπεδο, περί τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τον Βάσλε, η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το πώς θα μειώσει τον ισολογισμό της, που ανέρχεται σχεδόν σε 9 τρισ. ευρώ, μετά τις αγορές κρατικών και εταιρειών ομολόγων αξίας σχεδόν 5 τρισ. ευρώ. Παρότι η ΕΚΤ είναι σταματήσει τις αγορές ομολόγων, τα κεφάλαια από την ωρίμανση των ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της επανεπενδύονται, συμπεριλαμβανομένου του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων (APP) ύψους 3,3 τρισ. ευρώ.
“Αφού επιτευχθεί το ουδέτερο επίπεδο, νομίζω ότι θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει η συζήτηση για τις επιλογές αντιστροφής του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων”, ανέφερε χαρακτηριστικα ο Βάσλε, τακτική που είναι γνωστή και ως “ποσοτική σύσφιξη” ή QT.
“Πιθανότατα το 2023 θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε σχετικά με το APP”, σημείωσε ο Βάσλε, προσθέτοντας πάντως ότι οι επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του μικρότερου Έκτακτου Προγράμματος Αγορών της Πανδημίας (PEPP), το οποίο θα διαρκέσει έως το 2024, θα πρέπει να συνεχιστούν όπως έχει προγραμματιστεί.
Αν και η κορύφωση του πληθωρισμού ενδεχομένως είναι κοντά, αν δεν υπάρχουν πρόσθετα σοκ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η υποχώρηση του πληθωρισμού θα είναι αργή σε πρώτη φάση, τόνισε ο Βάσλε. “Προς το παρόν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμού εξακολουθούν να είναι αρκετά εδραιωμένες αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην διατηρηθούν έτσι εάν δεν αντιδράσουμε αποφασιστικά”, συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβενίας.