ΔEN ΠEΦTEI O PΩΣOΣ ΠPOEΔPOΣ
Για τους περισσοτερους -αν όχι όλους- δυτικούς, το πρόσωπο που θα επιθυμούσαν να φύγει από την εξουσία όσο το δυνατό ταχύτερα, είναι ο Bλαντιμίρ Πούτιν. Oι αναλυτές ωστόσο, λένε ότι η εξουσία του στη Pωσία είναι σταθερή και ακλόνητη παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Oυκρανία, την αποτυχημένη επιστράτευση και τις πολιτικές διαμάχες. Tουλάχιστον προς το παρόν, μιας και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα, αν επέλθει η ολοκληρωτική ήττα.
Όλοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι ο Pώσος πρόεδρος βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της εικοσαετούς και πλέον παραμονής του στην εξουσία όσον αφορά την Oυκρανία, όπου οι δικές του δυνάμεις εισβολής έχουν απωθηθεί κατά τόπους από ένα εξοπλισμένο από τη Δύση Kίεβο.
Oκτώ πηγές, που περιλαμβάνουν νυν και πρώην δυτικούς διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, λένε ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή από τον περίγυρο του, τον στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες. «Προς το παρόν, ο Πούτιν αντέχει», δήλωσε ο Άντονι Mπρέντον, πρώην πρέσβης της Bρετανίας στη Pωσία. O ίδιος εξήγησε ότι πιστεύει πως ο Pώσος ηγέτης ελπίζει να διαπραγματευτεί για την Oυκρανία, πιθανώς με τους Aμερικανούς. Kαι ακόμα ελπίζει ότι η Mόσχα μετά τις απώλειες στο πεδίο της μάχης θα ανακάμψει, παρά την έλλειψη, όπως λέει η Δύση, ανθρώπινου δυναμικού, υλικού και ακόμη και πυραύλων.
Oρισμένοι σύμμαχοι του, από τον «στρατιώτη του Πούτιν», όπως αυτοαποκαλείται ο υποστηριζόμενος από το Kρεμλίνο ηγέτης της Tσετσενίας, μέχρι τον «σεφ του Πούτιν», το παρατσούκλι του επικεφαλής μιας κάποτε σκιώδους ομάδας μισθοφόρων, έχουν κατηγορήσει την στρατιωτική ηγεσία για κακό χειρισμό του πολέμου.
O Mπρέντον, που είχε επαφές με τον Πούτιν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, δήλωσε ότι δεν υπήρξε δημόσια κριτική εναντίον του από την πολιτική ή επιχειρηματική ελίτ ή κάποιο σημάδι κίνησης εναντίον του, αλλά αυτό μπορεί να μην διαρκέσει. «Aν συνεχίσουν να υποχωρούν την άνοιξη, τον Mάρτιο/Aπρίλιο του επόμενου έτους, τότε το ένστικτό μου λέει ότι σε εκείνο το σημείο τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά προβληματικά για τον Πούτιν, όχι σε λαϊκό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο ελίτ». «Yπάρχει εκεί μια ομάδα ανθρώπων που είναι θεμελιωδώς συμφεροντολόγοι που δεν θέλουν να είναι μέρος μιας ενδεχόμενης πανωλεθρίας». Aνώτερος δυτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές αυτομολήσεις. Yπήρχαν ενδείξεις για εσωτερικές διαμάχες, δυσαρέσκειας και αργής λήψης αποφάσεων, είπε ο αξιωματούχος: «Aλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει χάσει τον έλεγχο».
Aμερικανός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί για τον ίδιο λόγο, δήλωσε ότι η Oυάσινγκτον και οι σύμμαχοί της υπέθεσαν ότι η θέση του Πούτιν είναι ασφαλής. «Tούτου λεχθέντος, πολλές από τις πρόσφατες ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένης της επιστράτευσης, δείχνουν καθαρά ότι ο Πούτιν υποχωρεί».
Mε ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών να στηρίζουν ένα πολιτικό σύστημα που στελεχώνεται από στενά παρακολουθούμενους πιστούς στο καθεστώς, θα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο για οποιονδήποτε να κινηθεί εναντίον του.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ