Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μερικές από τις πλέον σκληρές προκλήσεις από τον Β’Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η οικονομία της Ιταλίας θα περιπέσει σε ύφεση το 2023, τόνισε, μιλώντας στη Βουλή (κάτω σώμα του ιταλικού κοινοβουλίου) η νέα πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζια Μελόνι.
Κατά την ομιλία της στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής της, η ακροδεξιά ηγέτιδα τόνισε ότι το κράτος θα πρέπει να προχωρήσει σε ευρείες δαπάνες προκειμένου να μειώσει το κόστος της ενεργειακής κρίσης για πολίτες και επιχειρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από τις εξαγγελίες της για μέτρα τα οποία θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2023 θα πρέπει να καθυστερήσουν.
Πρόσθεσε δε ότι η εθνικιστική δεξιά κυβερνητική της συμμαχία θα διασφαλίσει τον δημόσιο έλεγχο επί σημαντικών υποδομών, όπως οι αυτοκινητόδρομοι και τα αεροδρόμιο.
Δεσμεύθηκε επίσης να εισαγάγει σταδιακά μειώσεις φόρων και να μειώσει τη γραφειοκρατία.
Όσον αφορά τον πόλεμο, η Τζ. Μελόνι ανέφερε ότι η Ιταλία θα παραμείνει συνεπής στις υποχρεώσεις της ως μέλος του NATO και της ΕΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι μια υποχώρηση στον εκβιασμό του Πούτιν στην Ουκρανία δεν θα έλυνε τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης.
Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός της Ιταλίας ανέφερε ότι «δεν μπορεί να έχει μέλη δύο ταχυτήτων», ενώ επιτέθηκε σε όσους αναφέρουν ότι η πορεία της κυβέρνησής της θα πρέπει να «παρακολουθείται» όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Τέτοιες απόψεις αποτελούν προσβολή για όλους τους Ιταλούς», σημείωσε.
Η κυβέρνηση της Τζ. Μελόνι είναι τρικομματική, με ισχυρότερο κόμμα τους ακροδεξιούς «Αδελφούς της Ιταλίας», των οποίων η νέα πρωθυπουργός είναι πρόεδρος (το κόμμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχει στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές, ευρωσκεπτικιστικό δεξιό ρεύμα στο οποίο ηγείτο κάποτε το Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα της Βρετανίας). Δεύτερη συνιστώσα είναι η εθνικιστική δεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (που συμμετέχει στην ακροδεξιά ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» μαζί με τον γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν), ενώ τρίτη είναι η κεντροδεξιά Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την κυβέρνηση στηρίζει και το μικρότερο κοινοβουλευτικά κεντρώο-κεντροδεξιό κόμμα «Εμείς οι Μετριοπαθείς», που διαθέτει βουλευτές αλλά όχι δική του κοινοβουλευτική ομάδα.
Οι προγραμματικές δηλώσεις θα καταλήξουν σε ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ενώ στη συνέχεια η ίδια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί και στη Γερουσία, καθώς στην Ιταλία τα δύο σώματα του κοινοβουλίου έχουν ταυτόσημες αρμοδιότητες.