Η βρετανική κυβέρνηση παραβιάζει τη συμφωνία του Brexit (για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση) όσον αφορά τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, απαιτώντας από τους Ευρωπαίους να υποβάλουν εκ νέου αίτηση προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στη χώρα, δήλωσε σε δικαστήριο του Λονδίνου την Τρίτη ο ανεξάρτητος φορέας που έχει συσταθεί για την επίβλεψη της τήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης (IMA) αναφέρει ότι το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη μετά το Brexit εποχή απαιτεί παράνομα από έως και 2,6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ να υποβάλουν δεύτερη αίτηση για να τους επιτραπεί να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή χάνουν το δικαίωμα παραμονής τους στη χώρα.
Οι πολίτες της ΕΕ και τα μέλη των οικογενειών τους που δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μόνιμης διαμονής πριν από το τέλος του 2020 μπορούν να λάβουν περιορισμένη άδεια εισόδου και παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια, άδεια γνωστή ως “καθεστώς προεγκατάστασης”.
Ο Ρόμπερτ Πάλμερ, εκπρόσωπος του IMA, δήλωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ότι όσοι δεν υποβάλουν άλλη αίτηση εντός πέντε ετών από τη χορήγηση του καθεστώτος προεγκατάστασης θα “χάσουν αυτόματα το δικαίωμα διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούνται ως παράνομα παρατείνοντες την παραμονή τους, και υπόκειται σε κράτηση και απομάκρυνση”.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτή η πτυχή του συστήματος διευθέτησης -και ένα παρόμοιο σύστημα για τους πολίτες από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών- είναι “ευθέως ασύμβατο με τη συμφωνία αποχώρησης”.
Ο Πάλμερ τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρενέβη στην υπόθεση, συμφωνεί με την ερμηνεία του ΙΜΑ για τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ βάσει της συμφωνίας αποχώρησης.
Ο Ντέιβιντ Μπλούντελ, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Εσωτερικών, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι το σύστημα διευθέτησης της κυβέρνησης παρέχει στους πολίτες της ΕΕ “σημαντικά πιο γενναιόδωρη προστασία” από ό,τι η συμφωνία αποχώρηση.
Είπε επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση “επιδεικνύοντας συνέπεια υιοθέτησε τη θέση ότι απαιτείται αίτηση για την ανανέωση του καθεστώτος προεγκατάστασης” στις διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Νίκολας Καν, εκπρόσωπος της Κομισιόν, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Επιτροπή παρενέβη στην υπόθεση λόγω “της σημασίας του θέματος για την ορθή λειτουργία της συμφωνίας αποχώρησης”.