Στην κοινή διαπίστωση, αλλά από εντελώς διαφορετικές οπτικές γωνιές, ότι η Ευρώπη δεν είναι σήμερα σε θέση να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στις διεθνείς εξελίξεις καταλήγουν με παρεμβάσεις τους στον γαλλικό Τύπο, από τη μια πλευρά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα και από την άλλη ο Γάλλος γεωπολιτικός αναλυτής και συγγραφέας του βιβλιου “O Στρατηγικός Άτλαντας, από την ηγεμονία στην παρακμή της Δύσης”, Ζεράρ Σαλιάντ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Le Point αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις πολιτικές που ακολουθούν στρέφονται κατά των συμφερόντων των λαών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “τελικά, δεν σας μένει τίποτα, δεν έχετε πλέον τους πόρους ή τις δυνατότητες που σας έδιναν οι σχέσεις με τη Ρωσία και δεν έχετε πλέον καν ειρήνη στην Ευρώπη. Η Ουκρανία φλέγεται από το 2014 στο Ντονμπάς και κανείς δεν ασχολήθηκε. Δεν μπορείτε καν να καταλάβετε ότι όλα τα όπλα που στέλνετε στην Ουκρανία ξεχύνονται ήδη στην Ευρώπη στη μαύρη αγορά. Ξέρετε γιατί; Επειδή αυτό που νομίζετε ως “ρωσική” μαφία δεν ήταν ποτέ “ρώσικη”, είναι μάλλον τύποι από τη Μολδαβία και την Ουκρανία (…)”.
Σε ερώτηση ότι η Ευρώπη ξύπνησε εξαιτίας της διένεξης στην Ουκρανία απαντά: “Ποιος ξύπνησε; Η Δύση; Αυτή βρίσκεται σε λήθαργο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι οι πιο δραστήριες σε αυτό το παιχνίδι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει λίγο με τον Τιτανικό, μπαίνει νερό από όλες τις πλευρές, αλλά η ορχήστρα συνεχίζει να παίζει!”.
Ερωτηθείσα για το εάν είναι πιο περίπλοκη η σχέση με τον νυν Αμερικανό πρόεδρο σε σύγκριση με τον πρόεδρο Τραμπ, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι “οι εκλογές που έφεραν τον Μπάιντεν στην εξουσία διεξήχθησαν άναρχα, όχι έντιμα. Οι ίδιοι οι Αμερικανοί το λένε: διαβάστε τις δημοσκοπήσεις σύμφωνα με τις οποίες ο πληθυσμός δεν πιστεύει σε αυτά τα αποτελέσματα! Και για ποια ελευθερία έκφρασης μιλάμε όταν κλείνουμε τον λογαριασμό στο Twitter ενός προέδρου εν ενεργεία”. Αναφερόμενη στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η Ζαχαροβα λέει πως “έχει κουράσει”. Και κατέληξε λέγοντας τα εξής:
“Ειδικά όταν μάθαμε ότι, κατά τη διάρκεια των τηλεφωνημάτων του με τη Μόσχα, υπήρχε μια κάμερα πίσω του και ότι όλα είχαν καταγραφεί για μια ταινία [Un president, l’Europe et la guerre, 2022]. Με ποιον να μιλήσουμε τότε και για ποιό πράγμα; Εδώ και οκτώ χρόνια έχουμε συζητήσει για τα πάντα και, όσον αφορά την Ουκρανία, αποφασίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες […]”.
Από την άλλη ο Γάλλος αναλυτής Ζεράρ Σαλιάντ διατυπώνει την άποψη, ότι η Ευρώπη δεν έχει πλέον την ιδιότητα της πολιτικής δύναμης και ότι αποποιήθηκε κάθε στρατιωτικής κυριαρχίας, όπως φαίνεται από την περίπτωση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
“Ανάμεσα στο βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών και την άνοδο της Κίνας, η Ευρώπη δεν είναι πλέον στο κέντρο βάρους των εξελίξεων, αποδοκιμάζοντας επιπλέον, την έλλειψη πολιτικής συνοχής, αν όχι αποφασιστικότητας, της Ευρώπης. “Αναφέρομαι εδώ και στην πρόσφατη πίεση από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος αντιτάχθηκε στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απαιτώντας να του παραδώσει τους Κούρδους αντιπάλους του. Η Σουηδία αρνείται να ενδώσει, αλλά τα ευρωπαϊκά κράτη, που δηλώνουν ένθερμοι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αντέδρασαν μπροστά σε τέτοιους εκβιασμούς, δείχνοντας έτσι τους διχασμούς τους και την έλλειψη θάρρους τους”, σημειώνει ο Γάλλος αναλυτής.
Κατά τον ίδιον, η ΕΕ, προκειμένου να βγει από αυτή την κατάσταση, πρέπει σταματήσει να λαμβάνονται αποφάσεις ομόφωνα, μια διαδικασία που μέχρι στιγμής, όπως σημειώνει, “μας έχει καταδικάσει σε ανικανότητα”.