Η Πολωνία ήρε την Παρασκευή το τελευταίο εμπόδιο ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ομονοήσει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του εξαγόμενου δια θαλάσσης ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο στο οποίο έχουν συμφωνήσει όλες οι χώρες της G7.
Πλέον η κύρωση της απόφασης αναμένεται και επισήμως μέσα στο σαββατοκύριακο.
Σχετικές δηλώσεις έκανε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Andrzej Sados.
Η Βαρσοβία καθυστερούσε τη διαδικασία έγκρισης της συμφωνίας προκειμένου να διαμορφωθεί μηχανισμός ο οποίος θα διατηρεί σε κάθε περίπτωση την τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτω από την τιμή του αργού στην ελεύθερη αγορά.
Σύμφωνα με τον Sados, ο μηχανισμός αναπροσαρμογής που εγκρίθηκε τελικώς εξασφαλίζει ότι το πλαφόν θα βρίσκεται πάντα τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.
Πλέον η ΕΕ προχωρεί στην έγκριση και επιβολή του μηχανισμού του πλαφόν.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν δεν αφορά τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτό.
Ινδία: Θα συνεχίσουμε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου – Θα επιδιώξουμε συμφωνίες μακράς πνοής
Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και θα αναζητήσει ακόμη και μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Μετά τις 5 Δεκεμβρίου, οι δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες θα απαγορεύεται να διαχειρίζονται ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.
“Υπάρχει μεγάλη αδιαφάνεια όσον αφορά τους κανόνες του παιχνιδιού… Υπάρχουν πάντα επιλογές για την αγορά ρωσικού πετρελαίου”, δήλωσε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω.
Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.
Ενώ η Ινδία έχει αναδειχθεί ως ο κορυφαίος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου πίσω από την Κίνα, καθώς τα διυλιστήρια αγοράζουν με έκπτωση ρωσικό αργό που αποφεύγεται από δυτικές χώρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου του Νέου Δελχί, ξεπερνώντας τη Σαουδική Αραβία, όπως δείχνουν στοιχεία από εμπορικές πηγές.
Τα ινδικά διυλιστήρια, τα οποία αγοράζουν ως επί το πλείστον ρωσικό πετρέλαιο σε spot βάση, θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή του ινδικού υπουργείου Πετρελαίου.