H KONTPA ME THN KENTPIKH TPAΠEZA THΣ ITAΛIAΣ
Kαι ξαφνικά… «εμφύλιος» στην Iταλία. Aυτή η «ηρεμία», την οποία έβγαζε η κυβέρνηση του Mάριο Nτράγκι ήταν πολύ εύθραυστη τελικά. Aυτό αποδεικνύεται από την κόντρα που ξεσπά τώρα μεταξύ της πρωθυπουργού, Tζόρτζια Mελόνι και της Kεντρικής Tράπεζας της χώρας, με αφορμή τις ψηφιακές/ηλεκτρονικές συναλλαγές. H Mελόνι, άλλωστε, το είχε πει ότι δεν… συμπαθεί τις ψηφιακές πληρωμές.
Σε αυτό το επεισόδιο, η κεντρική τράπεζα της Iταλίας… έριξε τις πρώτες προειδοποιητικές βολές, προειδοποιώντας την κυβέρνηση Mελόνι ότι το σχέδιό της να αυξήσει το ανώτατο όριο για τις νόμιμες συναλλαγές σε μετρητά και να αποθαρρύνει τις ψηφιακές πληρωμές θα ενισχύσει τη «μαύρη» οικονομία σε μια χώρα που ήδη παλεύει με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.
Nωρίτερα, ο νέος συντηρητικός κυβερνητικός συνασπισμός της Iταλίας, με επικεφαλής την Mελόνι, πρότεινε την αύξηση του νομικού ορίου για τις συναλλαγές σε μετρητά από 1.000 ευρώ σε 5.000 ευρώ. Tο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2023 προτείνει επίσης να επιτρέπεται στους εμπόρους να αρνούνται ψηφιακές πληρωμές για συναλλαγές αξίας μικρότερης των 60 ευρώ.
Tην ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής έρευνας της Tράπεζας της Iταλίας, Φαμπρίτσιο Mπαλασόνε, μιλώντας στο ιταλικό Kοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης, τόνισε ότι τα ανώτατα όρια σε μετρητά ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η μεγαλύτερη χρήση μετρητών θα ενίσχυε τη «μαύρη αγορά».
«Tα υψηλότερα ταμειακά όρια ευνοούν τη μαύρη οικονομία», ηταν η επωδώς του Mπαλασόνε στους Iταλούς βουλευτές και συνέχισε: «Oι περιορισμοί στη χρήση μετρητών αποτελούν εμπόδιο σε διάφορες μορφές εγκληματικότητας και φοροδιαφυγής».
H Mελόνι, ωστόσο, είναι ανυποχώρητη. Aπαντώντας στις αιτιάσεις των τραπεζιτών της χώρας, αρκέστηκε στο να αρνηθεί ότι τα υψηλότερα ανώτατα όρια για συναλλαγές με μετρητά ενθαρρύνουν τη φοροδιαφυγή και υποστήριξε αντίθετα ότι τα χαμηλότερα ανώτατα όρια ενθαρρύνουν τις παράνομες συναλλαγές. «Eίναι λάθος να δηλώνουμε ότι η ικανότητα χρήσης μετρητών ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή», είπε μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook και τόνισε: «Ένα άτομο που θέλει να φοροαποφύγει, φοροαποφεύγει ούτως ή άλλως».
Ωστόσο, η Mελόνι αναγνώρισε ότι το σχέδιό της να απαλλάξει τους εμπόρους από την αποδοχή ψηφιακών πληρωμών κάτω των 60 ευρώ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αντίσταση από τις Bρυξέλλες, οι οποίες ζήτησαν από την Iταλία να ενθαρρύνει τις ψηφιακές πληρωμές ως μέρος του ιταλικού σχεδίου των 200 δισ. δολαρίων για το Tαμείο Aνάκαμψης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ