Δωρεάν εμβόλια κατά του Covid-19 στην Κίνα για να τη βοηθήσει να θέσει υπό έλεγχο το τρέχον ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τους Financial Times.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αντιμετωπίζει έξαρση λοιμώξεων μετά μετά την απόφασή της να εγκαταλείψει την αυστηρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η προσφορά της ΕΕ έγινε τις τελευταίες ημέρες ενόψει της συνάντησης αξιωματούχων των υπουργείων Υγείας της ΕΕ την Τρίτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους FT. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή, συντονισμένη αντίδραση μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
«Η επίτροπος Κυριακίδου ήρθε σε επαφή με κινέζους αξιωματούχους για να προσφέρει αλληλεγγύη, υποστήριξη, εμπειρογνωμοσύνη και δωρεές εμβολίων ειδικά προσαρμοσμένων για την αντιμετώπιση παραλλαγών» του ιού, εξήγησε Ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει απαντήσει ακόμη στην προσφορά.
Η Κίνα βασίζεται στα κινεζικής παραγωγής εμβόλια Sinovac και Sinopharm αλλά δεν έχει ακόμη χορηγήσει σε μεγάλη κλίμακα δυτικά εμβόλια που χρησιμοποιούν την τεχνολογία mRNA. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στις 21 Δεκεμβρίου δήλωσε ότι η τρέχουσα εμβολιαστική κάλυψη της Κίνας είναι ανεπαρκής.
Τα εγχώρια εμβόλια χορηγούνται σε τρεις δόσεις για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών σε ευάλωτα άτομα. Οι δύο δόσεις παρέχουν μόνο 50% προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Δρ Μάικ Ράιαν, επικεφαλής έκτακτης ανάγκης για την υγεία του ΠΟΥ. «Αυτό δεν συνιστά επαρκή προστασία σε έναν πληθυσμό τόσο μεγάλο όσο ο πληθυσμός της Κίνας. Σε έναν τόσο μεγάλο πληθυσμό, με τόσους πολλούς ανθρώπους σε ένα ευάλωτο περιβάλλον, με αυτή την κάλυψη, πρέπει πραγματικά να επικεντρωθούμε στον εμβολιασμό». Μόνο το 40% των άνω των 80 ετών είχαν λάβει τρεις δόσεις, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Στο μεταξύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλεονάζοντα αποθέματα λόγω των μεγάλων παραγγελιών εμβολίων στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες. Επομένως, αυτά τα αποθέματα θα μπορούσαν να αποσταλούν στην Κίνα, ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στους FT.
Μάλιστα η Στέλλα Κυριακίδου επιδιώκει να συναντηθεί με φαρμακευτικές εταιρείες για την προσαρμογή των συμβάσεων εντός των επόμενων εβδομάδων μετά τις καταγγελίες των κρατών μελών ότι ξοδεύουν χρήματα σε φάρμακα που καταστρέφονται.
Ε.Ε.: Συνεδρίαση για «κοινή ευρωπαϊκή δράση» για τον κορωνοϊό
Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την απόφαση της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορωνοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων σημειώνει η σουηδική προεδρία της ΕΕ.
Ειδικότερα, η σουηδική προεδρία συγκαλεί συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στην ΕΕ.
Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση του COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Η Προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», αναφέρει ο Σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.