Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα μπορούσε να ακυρωθεί λόγω του δεσμού που είχε με την Καμίλα ενόσω ήταν παντρεμένος με την πριγκίπισσα Νταϊάνα, υποστηρίζει ένας βασιλικός βιογράφος.
Ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας χώρισε από την πριγκίπισσα Νταϊάνα το 1992 και μια βιογραφία του, που ενέκρινε ο νυν βασιλιάς Κάρολος, ανέφερε ότι ήδη από το 1986 διατηρούσε δεσμό με την Καμίλα.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1994. ο Κάρολος παραδέχθηκε ότι απατούσε την Νταϊάνα. Ερωτηθείς κατά πόσον της ήταν πιστός στη διάρκεια ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή του είπε: «Ναι, ναι.. μέχρι που κατέρρευσε ανεπανόρθωτα, το προσπαθήσαμε και οι δύο».
Ο βασιλικός βιογράφος Άντονι Χόλντεν υποστηρίζει τώρα ότι η ομολογία της μοιχείας από τον Κάρολο θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «συνταγματική κρίση». «Η Αγγλικανική Εκκλησία ουδέποτε έστεψε ως βασιλιά έναν διαζευγμένο, πόσω μάλλον κάποιον που ομολόγησε δημοσίως μοιχεία με τη γυναίκα που αναμένεται να στεφθεί βασιλική σύζυγος», έγραψε στην εφημερίδα The Guardian.
Αν και μάλλον τα λεγόμενά του ακούγονται ως υπερβολικά ακόμη και για το συντηρητικό βρετανικό παλάτι.
«Ο εκλιπών Ρόμπερτ Ράνσι (πρώην αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι) μου είπε ότι αυτό θα απαιτούσε αναθεώρηση του όρκου της στέψης, κάτι που θα απαιτούσε νέο καταστατικό του Κοινοβουλίου. Δεδομένου του κανόνα ότι το Κοινοβούλιο δεν συζητά για τη μοναρχία χωρίς τη συγκατάθεση του μονάρχη, αυτό θα απαιτούσε να ζητήσει ο πρωθυπουργός την άδεια του βασιλιά Καρόλου. Κι αυτό, μου είπε ο Ράνσι, θα ισοδυναμούσε με συνταγματική κρίση».
Τι απαντούν ειδικοί
Ειδικοί, ωστόσο, αμφισβητούν τους ισχυρισμούς αυτούς. Ο σερ Βέρνον Μπόγκντανορ, καθηγητής του Κέντρου Βρετανικής Πολιτικής και Διακυβέρνησης του King’s College του Λονδίνου δήλωσε στη Mail on Sunday ότι «μετά το γάμου του Καρόλου με την Καμίλα ακολούθησε μια Ακολουθία Προσευχής και Αφοσίωσης, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ρόουαν Γουίλιαμς. Αυτό σίγουρα υπερισχύει έναντι ο,τιδήποτε μπορεί να έχει πει ή να μην έχει πει ο Ρόμπερ Ράντσι».
Κι ο δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον Κ. Σ. πρόσθεσε: «Η στέψη είναι νομικώς άσχετη, απλώς ένα ανόητο και προληπτικό τελετουργικό της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ο Κάρολος δεν χρειάζεται καν να στεφθεί από μια μειονοτική εκκλησία».
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου θα γίνει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το Σάββατο, 6 Μαϊου του2023, ημέρα κατά την οποία η Καμίλα θα στεφθεί βασιλική σύζυγος. Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανέφεραν ότι η τελετή θα έχει τις ρίζες της σε μακροχρόνιες παραδόσεις και μεγαλοπρέπεια, αλλά και ότι θα «αντανακλά τον ρόλο του μονάρχη σήμερα με το βλέμμα προς το μέλλον». Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου η τελετή της στέψης του βασιλιά Καρόλου πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνει τα ίδια βασικά στοιχεία της παραδοσιακής λειτουργίας, η οποία διατηρεί παρόμοια δομή για περισσότερα από χίλια χρόνια, ενώ παράλληλα θα αναγνωρίζει το πνεύμα της εποχής μας.
Εκπρόσωπος του Ανακτόρου του Λάμπεθ – της κύριας κατοικίας του Αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι – τόνισε: «Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε αναφορές για μια ιδιωτική συνομιλία, που μπορεί να είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Ράνσι ενώ ήταν Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι από το 1980 έως το 1991. Αλλά σαφώς έχουν αλλάξει πολλά έκτοτε – τόσο στην κοινωνία όσο και στην Αγγλικανική Εκκλησία. Ο νυν Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι, ανυπομονεί για τη μεγάλη τιμή να στέψει τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ και τη βασιλική σύζυγο τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σε όλη την Αγγλικανική Εκκλησία συνεχίζουμε να προσευχόμαστε για τον βασιλιά και τη βασιλική σύζυγο καθώς προετοιμάζονται για αυτή τη σημαντική στιγμή στη ζωή του έθνους μας και της Κοινοπολιτείας».