Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και το κόμμα του θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει νέα κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου τα κράτη – μέλη να ανταγωνιστούν τις επιδοτήσεις που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στις πράσινες τεχνολογίες, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό προσχέδιο πρότασης για την ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική που είδε το Bloomberg, οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς επιθυμούν τη μεταρρύθμιση των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές επιχορηγήσεις και περισσότερα κονδύλια που θα αντισταθμίσουν την κρατική βοήθεια των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Σολτς είπε ότι καγκελάριος υποστηρίζει τις προτάσεις του κόμματός του και θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα κράτη μέλη με αυστηρότερους προϋπολογισμούς να μην μείνουν πίσω στην κούρσα των πράσινων επιδοτήσεων.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τη δημοσίευση του άρθρου τα ιταλικά ομόλογα ενέτειναν τα κέρδη τους μειώνοντας το spread τους (τη διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά 10ετή) στις 181 μονάδες βάσης, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο. Παρομοίως, ανοδική κίνηση ακολούθησε και το ευρώ σημειώνοντας άλμα 0,4% έως και τα 1,0776 του δολαρίου.
Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω αυξανόμενου σκεπτικισμού στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το κατά πόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ουσιαστικές αλλαγές στο επενδυτικό της σχέδιο ύψους 370 δισ. δολαρίων για επιδοτήσεις πράσινων τεχνολογιών.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ υποστηρίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο των ΗΠΑ επιβαρύνει άδικα τις ευρωπαϊκές εταιρείες, απειλώντας να προσελκύσει πράσινες βιομηχανίες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
Το έγγραφο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα και πρόκειται να δημοσιευθεί αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι “χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βιομηχανικών επενδύσεων με ιδιαίτερη έμφαση στις μελλοντικές τεχνολογίες, στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιομηχανικής καινοτομίας”.
Για το σκοπό αυτό, η ΕΕ θα πρέπει να ανακατανείμει τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης και να ενισχύσει ιδιαίτερα το ενεργειακό επενδυτικό της πρόγραμμα. Επιπλέον, το SPD θέλει τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επερχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για να δώσουν προτεραιότητα σε επενδυτικά έργα για τον πράσινο μετασχηματισμό.
“Πρέπει επίσης να εξεταστούν εποικοδομητικά και πρόσθετα μέσα κοινής χρηματοδότησης”, αναφέρει το προσχέδιο — χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν αυτό θα συνεπαγόταν και κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, ένα επίμαχο ζήτημα για πολλούς Γερμανούς που ανησυχούν ότι θα βρεθούν εγκλωβισμένοι σε ανεξέλεγκτες δαπάνες άλλων χωρών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το πρόσωπο κοντά στον Σολτς επισήμανε στο Bloomberg ότι οι συζητήσεις των ηγετών της ΕΕ για το θέμα βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο και θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση δεδομένης της αντίστασης ορισμένων κρατών με παράδοση στη “δημοσιονομική σύνεση”.
Για να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστούν πιθανώς αρκετοί μήνες, αλλά ο Σολτς πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέραν της αύξησης των εθνικών επιδοτήσεων, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με το έγγραφο του SPD, τα προτεινόμενα βήματα θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα ισχυρό, κοινό πλαίσιο για ευρωπαϊκή στήριξη που θα επιδεικνύει αλληλεγγύη σε εκείνα τα κράτη – μέλη που δεν διαθέτουν επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης από μόνα τους.