Ειδική συναλλαγματική ισοτιμία, που υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητη για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και να αποφύγουν τις περικοπές θέσεων εργασίας ενόψει εκλογών, ζητούν από την κυβέρνηση Ερντογάν οι Τούρκοι παραγωγοί ενδυμάτων.
Σ’ ένα κάλεσμα για παράλληλη ισοτιμία που θα αντιμετωπίσει τη συμπίεση ορισμένων επιχειρήσεων, στελέχη του κλάδου συναντήθηκαν πρόσφατα με τον υπουργό Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι και ζήτησαν μια πολύ πιο αδύναμη λίρα για τη μετατροπή των ξένων εσόδων τους, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Κατασκευαστών Ενδυμάτων Ραμαζάν Καγιά.
Στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν έχει αφήσει το νόμισμά της να υποτιμηθεί αρκετά σε σχέση με τον πληθωρισμό, ο οποίος ξεπέρασε το 85% πέρυσι πριν υποχωρήσει σε σχεδόν 65% τον Δεκέμβριο. Αν και η λίρα κατέγραψε από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες αγορές πέρυσι σε ονομαστικούς όρους, οι εξαγωγείς παραπονιούνται ότι παραμένει πολύ ακριβή.
Οι κυβερνητικές πολιτικές για τη διατήρηση σταθερής συναλλαγματικής ισοτιμίας ακόμη και όταν εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός αύξησαν το κόστος της βιομηχανίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη, η βασική εξαγωγική αγορά, αντιμετωπίζει το φάσμα της ύφεσης, είπε ο Καγιά.
Η παραγωγή ενδυμάτων αποτελεί μέρος του ισχυρού μεταποιητικού τομέα, που αντιπροσωπεύει το 94% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών. Οι πωλήσεις αγαθών στο εξωτερικό, ωστόσο, παρέμειναν στάσιμες τους τελευταίους μήνες, συνιστώντας απειλή για την παραπαίουσα ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Ο κλάδος προκρίνει μια συναλλαγματική ισοτιμία περίπου 23 λιρών έναντι του δολαρίου και 24 λιρών έναντι του ευρώ για περίοδο έως εννέα μήνες.
Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή κοντά στις 19 λίρες/δολ. και 20 λίρες/ευρώ.
Η Τουρκία αντιπροσώπευε σχεδόν το 4% των παγκόσμιων εξαγωγών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων το 2020. Τα έτοιμα ρούχα αποτελούσαν το 8% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών πέρυσι, αν και ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξής του κλάδου έπεσε κάτω από το 5%, πιο χαμηλά από τον συνολικό ρυθμό επέκτασης των εξαγωγών.
Οι εξαγωγές φέτος ενδέχεται να υπολείπονται των 21,2 δισ. δολ. του 2022, είπε ο Καγιά.
Χωρίς κρατική βοήθεια, «οι εταιρείες μπορεί να χρειαστεί να απολύσουν έως και 100.000 εργαζομένους» φέτος, σε μια βιομηχανία που απασχολεί 2 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των λιανεμπόρων, τόνισε. «Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι επιχειρήσεις απέλυσαν περίπου 30.000 υπαλλήλους».