Ολοένα και περισσότερες φωνές υψώνονται στην Ιταλία ζητώντας τη φορολόγηση της αμύθητης αξίας ακίνητης περιουσίας της καθολικής εκκλησίας, σε μια στιγμή κατά την οποία οι απλοί πολίτες καλούνται να «σφίξουν το ζωνάρι».
Βουλευτές από κόμματα της Αριστεράς, αλλά και της Δεξιάς, συμφώνησαν με τις εκκλήσεις για ακύρωση της εξαίρεσης που απολαμβάνει η εκκλησία από την αύξηση του φόρου ακινήτων. Την εξαίρεση αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μάριο Μόντι, στο οποίο οι καθολικοί απολαύουν μεγάλης επιρροής.
Οι εκκλήσεις για σημαντικότερη φορολόγηση της εκκλησίας προέρχονταν, μέχρι σήμερα, από μικρή μερίδα ριζοσπαστών πολιτικών, διανοουμένων και εντύπων, που μάχονται την επιρροή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στην ιταλική κοινωνία. «Πρόκειται για ένα ερώτημα, το οποίο δεν μας έχει ακόμη απασχολήσει» είπε ο Μάριο Μόντι, ευσεβής καθολικός και ο ίδιος, σε συνέντευξη Τύπου αυτή την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, οι Ιταλοί καλούνται να καταβάλουν αυξημένη φορολογία στα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων κατοικιών τους, ανατρέποντας σχετική φοροαπαλλαγή από την εποχή της πρωθυπουργίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η εκκλησία απολαύει, όμως, καθεστώτος φοροαπαλλαγής για την ακίνητη περιουσία της, εφόσον αυτή δεν αξιοποιείται αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς, σύμφωνα με νόμο του 1982. Η νομοθεσία, ωστόσο, έχει ανοίξει σημαντικά «παραθυράκια», όπως επισημαίνει το Δημοκρατικό Κόμμα σε έκθεσή του.
«Είναι πολύ εύκολο να χτίσει κανείς παρεκκλήσιο σε ξενοδοχειακό συγκρότημα, εξασφαλίζοντας άμεση φοροαπαλλαγή», είπε ο συντάκτης της έκθεσης, βουλευτής Πάολο Κόντσια. Ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία του Βατικανού, καρδινάλιος Ταρσίζιο Μπερτόνε, δήλωσε την Τρίτη ότι το θέμα των φοροαπαλλαγών είναι «ένα πρόβλημα προς μελέτη».
Ο καρδινάλιος Μπερτόνε αντέτεινε ότι το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας βοηθά ήδη την ιταλική κοινωνία και τα ασθενέστερα μέλη της. Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία κατέχει, σύμφωνα με μεσίτες, το 20% του συνόλου των ακινήτων στην Ιταλία, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η άρση της φοροαπαλλαγής θα αποφέρει 500 με 700 εκατ. ευρώ τον χρόνο στα κρατικά ταμεία.