Οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης συνεχίζονται στη Ρωσία. Η οργή για την εκτεταμένη νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είναι μεγάλη. Αλλά εκείνο που εξοργίζει ακόμη περισσότερο την αντιπολίτευση ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού Βλάντιμιρ Πούτιν, που μεταδόθηκε μάλιστα και ζωντανά προχθές από τη ρωσική τηλεόραση. Νόμισε, είπε, ότι τα μαζικά συλλαλητήρια του περασμένου Σαββάτου ήταν εκδηλώσεις για την καταπολέμηση του AIDS.
Ασθένεια του πολιτικού ανοσοποιητικού συστήματος
Ο πρόεδρος του φιλελεύθερου κόμματος Γιαμπλόκο, Σεργκέι Μιτροσίν είπε ότι ο Πούτιν πάσχει από ασθένεια του πολιτικού ανοσοποιητικού συστήματος. Υπογραμμίζει μάλιστα ότι το κόμμα του, αν οι εκλογές κυλούσαν κανονικά, θα έπαιρνε το 7% των ψήφων και τώρα το Γιαμπλόκο θα αντιπροσωπεύονταν στην Κάτω Βουλή. Ωστόσο, πήρε μόνο το 3%, με εξαίρεση στην Αγία Πετρούπολη, όπου θεωρείται το προπύργιο της παράταξής του. Προφανώς εκεί η τοπική εφορευτική επιτροπή δεν κατόρθωσε να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα και να ανακόψει την επιτυχία του Γριγκόρι Γιαβλίνσκι. Έτσι ο ιδρυτής του κόμματος Γιαμπλόκο για πρώτη φορά πήρε μιαν έδρα. «Σε ολόκληρη τη Ρωσία αντιπροσωπευόμαστε σε 3 τοπικά κοινοβούλια», λέει. «’Έγιναν όμως παρατυπίες και στην καταμέτρηση στην Αγ. Πετρούπολη. Θα πρέπει επιτέλους να κατορθώσουμε ώστε να γίνονται δίκαιες και ελεύθερες εκλογές στη Ρωσία».
Δραματική πτώση δημοτικότητας
Κάτι που είναι για την ώρα δύσκολο. Η αντιπολίτευση μάλιστα προβλέπει ότι νοθευμένο θα είναι και το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάρτιο. Τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μεντβέντιεφ αλλά και του πρωθυπουργού Πούτιν έχουν δραματικά πέσει κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη κι ένα ελεγχόμενο από το κράτος ινστιτούτο δημοσκοπήσεων προέβλεψε ότι στον πρώτο γύρο ο Πούτιν δεν θα ξεπεράσει το 42% των ψήφων σε αντίθεση με το 70% την τελευταία φορά, και ότι θα πρέπει να πάει σε δεύτερο γύρο.
Πολιτολόγοι τονίζουν ότι με τη σκληρή κριτική που έκανε κατά της αντιπολίτευσης παρατέντωσε το σχοινί. «Ακούσαμε τετριμμένες σκέψεις», λέει ο πολιτολόγος Γκέργκι Σατάροφ. «Παράλληλα μας λούζει με νούμερα που δεν ανήκουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του και δεν κρύβει το μίσος του για την αντιπολίτευση».
Οι περισσότεροι Ρώσοι δείχνουν συμπάθεια στους διαδηλωτές. Φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, που μόνο στη Μόσχα ανήλθε από 40 μέχρι 80.000 άνθρωποι.