Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταβάλλουν ικανοποιητικές προσπάθειες για να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των οικονομιών τους και δεν θα επιτύχουν έναν στόχο – κλειδί αν δεν βελτιωθούν, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Ενημέρωσε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει από την επόμενη εβδομάδα το βάρος της υπέρ της πρόσβασης της ΕΕ στους ενεργειακούς πόρους της Κασπίας, μέσω οδών μεταφοράς που παρακάμπτουν τη Ρωσία.
Αν και ο στόχος που έχουν θέσει οι χώρες – μέλη της ΕΕ είναι να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητά τους κατά 20% μέχρι το 2020, οι πολιτικές που υλοποιούν σήμερα θα εξασφαλίσουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, βελτίωση σε ποσοστό περίπου 10%.
Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε ότι η ενέργεια και η καινοτομία θα είναι τα δύο βασικά θέματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε ότι αντιμετωπίζει την ενεργειακή πολιτική ως το επόμενο μεγάλο πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Εκτιμά ότι απαιτείται η επιτάχυνση της υλοποίησης της εσωτερικής αγοράς και είπε ότι θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνήσει στους συνδέσμους υποδομών-κλειδιά που λείπουν και στο πώς θα απαλειφθούν όλα τα εμπόδια για μια πραγματικά ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.
«Πρέπει, ειλικρινά να σας πω ότι δεν είμαι ικανοποιημένος με την πρόοδο που συντελείται στο μέτωπο της ενεργειακής αποδοτικότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σημειώνεται σημαντική πρόοδος «και είναι σήμερα ρεαλιστικό να θεωρούμε ότι θα επιτύχουμε το στόχο του 20%, το 2020».
«Στο βαθμό που ο βασικός ενεργειακός πόρος μας είναι η ενεργειακή αποδοτικότητα και λαμβανομένων υπόψη των ενεργειακών τιμών, νομίζω ότι από όποια σκοπιά κι αν το εξετάσει κανείς να σημειώσουμε, πολύ σύντομα, πραγματική πρόοδο στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Θα επιθυμούσα να δω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συμφωνεί σε συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του στόχου του 20%, το 2020», είπε ο κ. Μπαρόζο. Ανέδειξε, παράλληλα, τις μεταφορές και τις κατοικίες ως τους τομείς με «μεγάλο δυναμικό» για εξοικονόμηση ενέργειας.
Προσδιόρισε πέντε προτεραιότητες για την μελλοντική εργασία ως προς την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, και συγκεκριμένα μια ισχυρή ενεργειακή πολιτική ως κλειδί για την ανταγωνιστικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ασφάλεια. Επιπλέον, μια εσωτερική αγορά στην ενέργεια, καθώς και την οικοδόμηση της νέας ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής. Επίσης, την επίτευξη αποφασιστικής προόδου στην ενεργειακή αποδοτικότητα και, τέλος, μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή προσέγγιση όσον αφορά την εξωτερική ενεργειακή πολιτική.
«Ειδικά όσον αφορά την εξωτερική διάσταση, την επόμενη εβδομάδα θα ταξιδέψω με τον Επίτροπο για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν για να προωθήσω την πρωτοβουλία για το Νότιο Διάδρομο. Πιστεύω ότι η ασφάλεια και η διαφοροποίηση των ενεργειακών προμηθειών μας είναι μια από τις στρατηγικής σημασίας προτεραιότητες της Ευρώπης», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.