Η πανευρωπαική κατακραυγή που προκάλεσε η υπερψήφιση από την δεξιοεθνικιστική κυβερνητική πλειοψηφία στην Ουγγαρία του καταγγελόμενου ως “πλήγμα στην Ελευθερία του Τύπου” και ως “φιμωτικού”, Νόμου για τον έλεγχο όλων των Μέσων Ενημέρωσης της χώρας, οδήγησε σήμερα τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, να ζητήσει “εξηγήσεις” από τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, με τον οποίο ο ίδιος θα έχει μεθαύριο συνομιλίες στη Βουδαπέστη.
Είχαν προηγηθεί – ενόψει της (επικείμενης τότε) ανάληψης από την Ουγγαρία, της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, για το πρώτο εξάμηνο του 2011 – οι “ανησυχίες” και “αμφιβολίες” που είχε διατυπώσει, σε επιστολή της πριν τα Χριστούγεννα προς την ουγγρική κυβέρνηση, η αρμόδια για τα Μέσα Ενημέρωσης, Ευρωπαία Επίτροπος Νέλι Κρόες, ως προς το νόμο και τη συμβατότητά του με το Ευρωπαικό Δίκαιο αλλά και ως προς την ανεξαρτησία της διαβόητης νέας ουγγρικής Αρχής για τα ΜΜΕ.
Στις μεθαυριανές συνομιλίες του με τον κ. Ορμπάν στη Βουδαπέστη, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης της Ευρωπαικής Επιτροπής με την ηγεσία της προεδρεύουσας χώρας, ο κ. Μπαρόζο θα ζητήσει από την ουγγρική πλευρά την αποσαφήνιση της κατάστασης ώστε να μπορέσει να υπάρξει ενδεχόμενα, μια εξάλειψη των “αμφιβολιών” που υπάρχουν από τους Ευρωπαίους.
Η Ευρωπαική Επιτροπή παρέλαβε σήμερα την αποτελούμενη από 194 σελίδες, αγγλική μετάφραση του επίμαχου νόμου και πρόκειται να αρχίσει άμεσα με τη νομική ανάλυσή του, για την οποία όμως θα απαιτηθούν αρκετοί μήνες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Ως προς τη νομική ανάλυση του νόμου από τις αρχές της Επιτροπής, για τον πρόεδρό της δεν τίθεται ακόμη θέμα διαδικασίας παραβίασης ευρωπαικής συνθήκης, όμως, όπως ο ίδιος σημείωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, “υπάρχουν πολιτικά και νομικά ζητήματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν με μεγάλη προσοχή” καθώς η Ελευθερία του Τύπου συνιστά μια “ιερή αρχή της ΕΕ και δεν επιτρέπεται να υπάρχει παραμικρή αμφιβολία ότι η Ελευθερία του Τύπου είναι στην ΕΕ θεμελιώδης αρχή και θεμελιώδης αξία”.
Με αγωνία αναμένεται η στάση που θα κρατήσει κατά τις μεθαυριανές συνομιλίες με την Ευρωπαική Επιτροπή ο Ούγγρος πρωθυπουργός, καθώς ο Βίκτορ Ορμπάν, έχει απορρίψει κατηγορηματικά όλες τις αντιδράσεις κατά του επίμαχου νόμου, διακηρύττοντας μάλιστα πως “ούτε κατά διάνοια” πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε τροποποίησή του.
Από την πλευρά του πάντως, ο αρχηγός της ουγγρικής Διπλωματίας, Γιάνος Μάρτονι, έχοντας προφανώς μεγαλύτερη συναίσθηση των τεραστίων διαστάσεων που λαμβάνει, ιδιαίτερα στους κοινοτικούς κόλπους, η όλη υπόθεση, άφησε ανοικτό, σε χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, το ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου, σημειώνοντας πως εμπιστεύεται την αντικειμενική εξέτασή του από την Επιτροπή και πως προσδοκά ένα τέλος στις “υπερβολικές” φραστικές επιθέσεις εναντίον της χώρας του.
Την ίδια στιγμή στη Βουδαπέστη, αντιπολιτευόμενοι στο νόμο ακτιβιστές, προσπαθούν να στρέψουν την εφαρμογή του, ενάντια σε έμπιστους του πρωθυπουργού Ορμπάν και φερέφωνα της κυβέρνησής του, που τον παραβιάζουν στην τωρινή αμφιλεγόμενη μορφή του.
Οπως αναφέρει στη σημερινή της έκδοση η μεγαλύτερη και εγκυρότερη ουγγρική εφημερίδα “Νεπτσαμπαντζάγκ”, ο αρχηγός του μη εκπροσωπούμενου στη Βουλή κόμματος “Πράσινη Αριστερά”, Σίλαρντ Καλμάρ, κατέθεσε στην αμφισβητούμενη νέα αρχή ΜΜΕ (ΝΜΗΗ), αγωγή κατά του γνωστού εμπίστου του κ. Ορμπάν, Ζολτ Μπάγιερ, για άρθρο του που υποκινεί, όπως κατήγγειλε, φανατισμό, στη θεωρούμενη ως όργανο της κυβέρνησης, λαικιστική εφημερίδα “Μάγκιαρ Χίρλαπ”.
Στο άρθρο του, ο Μπάγιερ εκφράζει τη “λύπη” του, που δεν εξοντώθηκαν ακόμη περισσότεροι Αριστεροί, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης ως “Λευκή τρομοκρατία”, μαζικής σφαγής που είχαν πραγματοποιήσει ακροδεξιοί αξιωματικοί στο δάσος Οργκοβάνι, νότια της Βουδαπέστης, το 1919, ενάντια σε συμπαθούντες εδραίωσης μιας ουγγρικής Κομμουνιστικής Δημοκρατίας που είχε καταρρεύσει νωρίτερα.
Σε αντιδράσεις τους τις προηγούμενες ημέρες για τον επίμαχο ουγγρικό νόμο περί Τύπου, τόσο ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) όσο και μια σειρά κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών, ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ, κατήγγειλαν ότι αυτός υπονομεύει την Ελευθερία και τον πλουραλισμό του Τύπου, ενώ αρκετοί έκαναν παραλληλισμούς με απολυταρχικά καθεστώτα και δικτατορικές μεθόδους, ζητώντας την άμεση επέμβαση της Ευρωπαικής Επιτροπής.
Με το νέο νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ουγγαρία ανέλαβε την προεδρία της Ευρωπαικής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2011, η νεοσυσταθείσα Κρατική Αρχή Μέσων Ενημέρωσης “ΝΜΗΗ” εποπτεύει, πέραν της δημόσιας ουγγρικής Τηλεόρασης και Ραδιοφωνίας, τόσο ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς όσο και το σύνολο των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης και των διαδικτυακών πυλών.
Η νέα Αρχή, που απαρτίζεται αποκλειστικά και μόνο από κομματικούς εμπίστους του Βίκτορ Ορμπάν, μπορεί, χωρίς οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό έλεγχο, να εκδίδει διατάγματα και οδηγίες και να επιβάλει τεράστια χρηματικά πρόστιμα, μέχρι και 750.000 Ευρώ, σε περίπτωση παραβάσεων κατά του, αφηρημένα και γενικόλογα διατυπωμένου από την ίδια, “δημόσιου συμφέροντος”.