Η φιλοδοξία του Κρεμλίνου να μετατρέψει την Gazprom σε παγκόσμιο ενεργειακό κολοσσό υπονομεύεται από τον σοβιετικού τύπου τρόπο σκέψης, την κακοδιαχείριση και την διαφθορά, σύμφωνα με αμερικανικά διπλωματικά τηλεγραφήματα.
Ο ρώσος πρωθυπουργός και ο προστατευόμενός του, πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σημερινός πρόεδρος της χώρας, έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν την Gazprom για να επανακτήσει η Μόσχα την επιρροή που απώλεσε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.
Ωστόσο τα διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανού πρεσβευτή στη Μόσχα, Τζον Μπέιρλι, που διέρρευσαν παρουσιάζουν την μεγαλύτερη εταιρία της Ρωσίας ως εν συγχύσει και διεφθαρμένη που εξακολουθεί να συμπεριφέρεται όπως ο προκάτοχός της, το Σοβιετικό Υπουργείο Βιομηχανίας.
“Η Gazprom είναι αυτό που κάποιος θα ανέμενε για μία κρατική εταιρία-μονοπώλιο που κάθεται πάνω σε τεράστιο πλούτο: ανεπαρκής, πολιτικά υποκινούμενη και διεφθαρμένη”, έγραψε ο Μπέιρλι σε τηλεγράφημα το 2009 το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel http://www.spiegel.de.
Ο εκπρόσωπος της Gazprom, Σεργκέι Κουπριάνοφ, αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο των τηλεγραφημάτων, τμήμα των 251.287 αμερικανικών τηλεγραφημάτων που δόθηκαν σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς από τον ιστότοπο WikiLeaks.
Η Gazprom εξακολουθεί να θεωρείται όργανο της κοινωνικής πολιτικής του Κρεμλίνου, σύμφωνα με τον Μπέιρλι, ο οποίος επικαλείται στέλεχος της εταιρίας να λέει ότι οι δύο προτεραιότητες της εταιρίας είναι να παρέχει αξιόπιστο και οικονομικά εφικτό φυσικό αέριο στον τοπικό πληθυσμό και να “πραγματοποιεί τις κοινωνικές της υποχρεώσεις”.