Σε δύο δεκαετίες, οι ισχυρότερες οικονομίες των αναδυόμενων χωρών θα είναι μεγαλύτερες από αυτές των χωρών της G-7, καθώς η χρηματοοικονομική κρίση επιταχύνει τη στροφή την αλλαγή συσχετισμών στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της PricewaterhouseCoopers.
Αναφέρεται ακόμα ότι το συνολικό ΑΕΠ των επτά μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών, θα υπερβεί το αντίστοιχο των επτά μεγάλων βιομηχανικών αγορών παγκοσμίως το 2032. Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως εκείνη τη χρονιά.
Οι αναδυόμενες αγορές είναι αυτές που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία έξω από την κρίση, που προκλήθηκε από τις τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών, με την Κίνα να παίρνει τη θέση της Ιαπωνίας ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, το περασμένο έτος.
Η έρευνα της PricewaterhouseCoopers ενισχύει τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για το ότι τα αναπτυσσόμενα κράτη θα είναι αυτά που θα οδηγούν την παγκόσμια οικονομία στις επόμενες δεκαετίες, κυρίως εξαιτίας της ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας.
Οι οικονομολόγοι της έρευνας, John Hawksworth και Anmol Tiwari, επισημαίνουν ότι η νέα κυριαρχία της Κίνας και της Ινδίας, με τους πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς, είναι μια επιστροφή στα ιστορικά δεδομένα που ίσχυαν πριν από τη βιομηχανική επανάσταση στα τέλη του 18ου και 19ου αιώνα.
«Αυτό προκάλεσε μια στροφή των οικονομικών εξουσιών παγκοσμίως, προς τη Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυτή η προσωρινή αλλαγή εξουσίας, πρόκειται τώρα να αντιστραφεί».