Τη διαμαρτυρία του για την έναρξη του β’ γύρου αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ, εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι τα οικόπεδα του νέου γύρου παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Η Άγκυρα προτείνει τη διεξαγωγή συνάντησης υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, με αποκλειστικό αντικείμενο το θέμα των υδρογονανθράκων, απειλώντας ταυτόχρονα με αύξηση της έντασης στην περιοχή σε περίπτωση που συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων».
«Διαμαρτυρόμαστε για το ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα στο οποίο προβαίνουν οι Ελληνοκύπριοι παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις», αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, «το γεγονός ότι ο γύρος θα αρχίσει σε μια περίοδο που οι συνομιλίες του ΟΗΕ βρίσκονται σε κρίσιμη και καθοριστική φάση, δείχνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβλέπει τα ίσα δικαιώματα και συμφέροντα της τουρκοκυπριακής, δεν επιθυμεί ένα κοινό μέλλον με τους Τουρκοκύπριους και δεν είναι έτοιμη για τη λύση» και στο σημείο αυτό υποστηρίζει πως «αν εξεταστούν τα δήθεν οικόπεδα που αναφέρονται στον διαγωνισμό, θα διαπιστωθεί ότι ένα μέρος από αυτά (τμήματα των δήθεν οικοπέδων 1, 4, 5, 6 και 7) συμπίπτει με τις περιοχές υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Η Τουρκία, όπως και στο παρελθόν», διαμηνύεται, «δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να προβούν σε παράνομες δραστηριότητες, σχετικά με πετρέλαια και φυσικό αέριο και θα λάβει κάθε είδους μέτρο προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της επί της υφαλοκρηπίδας της».
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα οικόπεδα για τα οποία ξεκινά ο β’ γύρος αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ «όχι μόνον παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά συμπίπτουν και με τις περιοχές της άδειας που έδωσε στις 22 Σεπτεμβρίου 2011 η ΤΔΒΚ στην Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας».
Στην ανακοίνωση διαβεβαιώνεται επίσης, πως «η Τουρκία θα παράσχει ως μητέρα πατρίδα και με την ευθύνη της ως εγγυήτριας χώρας, κάθε είδους στήριξη προς την “ΤΔΒΚ”, ώστε να μην παραβιαστούν οι αδειοδοτήσεις που έδωσαν οι Τουρκοκύπριοι νότια του νησιού και να προστατευθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στις θαλάσσιες περιοχές», ενώ γίνεται λόγος για ανάγκη «αξιοποίησης των θαλάσσιων φυσικών πόρων του νησιού της Κύπρου, από κοινού, από τους δύο λαούς του νησιού». «Η έρευνα και εκμετάλλευση των πόρων αυτών πρέπει να γίνει με την κοινή βούληση των πλευρών» και «όσο δεν γίνεται αυτό, οι δήθεν περιοχές αδειών θα είναι αμφισβητούμενες από πλευράς ιδιοκτησίας», προσθέτει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
«Για τον λόγο αυτό», σημειώνει, «το ζήτημα ή πρέπει να αναβληθεί για μετά την επίλυση ή οι πλευρές να συναντηθούν αποκλειστικά για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέας του ΟΗΕ για να λάβουν μία κοινή απόφαση σχετικά με το μέλλον των ερευνών και της εξόρυξης υδρογονανθράκων».
«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγει, «τα μονομερή βήματα των Ελληνοκυπρίων και τα αμοιβαία μέτρα τα οποία θα λάβουν οι Τουρκοκύπριοι για την προστασία των δικαιωμάτων τους στην περιοχή, θα προκαλέσουν αναπόφευκτα ένταση και αύξηση της έντασης στην περιοχή».
Με την επίσκεψη Νετανιάχου συνδέει τις τουρκικές απειλές η Λευκωσία
Οι νέες τουρκικές απειλές για τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, δεν είναι άσχετες με τη σημερινή μονοήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Κύπρο, παρατήρησε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή.
Προσπάθεια της Τουρκίας είναι να δείξει την ισχύ της στην περιοχή, δήλωσε στο ΡΙΚ η κυρία Μαρκουλλή και αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτή εντάσσεται και η μεγάλη τουρκική άσκηση, με πραγματικά πυρά, σε περιοχές της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου.
Σύμφωνα με την Κύπρια ΥΠΕΞ, η Τουρκία δέσμευσε μεγάλη περιοχή που περιλαμβάνει μέρος του οικοπέδου 12 και άλλα οικόπεδα για τη στρατιωτική της άσκηση. Πρόκειται, είπε, για προκλητική και παράνομη ενέργεια και προανήγγειλε ότι η Κυπριακή Δημοκρατίας θα προβεί στα αναγκαία διαβήματα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, εκτίμησε εξάλλου πως η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κύπρο θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών προς όφελος της ειρήνης, της συνεργασίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Οι επισκέψεις Ισραηλινών ηγετών στην Κύπρο, όπως και του προέδρου Χριστόφια στο Ισραήλ, τόνισε, «αποτελούν τεκμήριο του υψηλού επιπέδου των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν δυναμική περαιτέρω ενίσχυσης και ανάπτυξης».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο, με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για ιστορική επίσκεψη. Στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στη Λευκωσία, η συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και τα επιπρόσθετα μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας στις δύο χώρες. Θα συζητηθούν επίσης η προώθηση του τουρισμού και του εμπορίου, η συνεργασία στον τομέα της υγείας και της γεωργίας και βεβαίως οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπρόσθετα, θα υπογραφεί συμφωνία αρωγής σε περίπτωση φυσικών καταστροφών και συνεργασίας των ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων στον τομέα της έρευνας και διάσωσης.
Τον κ. Νετανιάχου υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Πάφου η υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ με τη σύζυγός του μετέβησαν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγός του Έλση.
Θα ακολουθούσε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και οι διευρυμένες συνομιλίες με τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Το απόγευμα, ο κ. Νετανιάχου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη.