Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δεν θα ενταχθούν στην ζώνη Σένγκεν στα τέλη Μαρτίου, όπως προεξοφλούσαν οι ηγεσίες των χωρών αυτών, γιατί οι εκθέσεις που θα αποτιμούν το επίπεδο των ελέγχων στα σύνορά τους είναι «αρνητικές», ανέφεραν σήμερα πολλές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των «27» που έχει οριστεί για τις 24 Φεβρουαρίου. ‘Όμως, «η ένταξη τον Μάρτιο έχει πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά ένας διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί επειδή η έκθεση για τους ελέγχους της Βουλγαρίας στα σύνορά της με την Τουρκία είναι αρνητική. Και δεν γίνεται να ενταχθεί η Ρουμανία χωρίς τη Βουλγαρία», πρόσθεσε.
Η έκθεση συντάσσεται από ειδικούς των χωρών-μελών της ΕΕ και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν έχει λόγο όσον αφορά στη διεύρυνση της ζώνης Σένγκεν.
Η ουγγρική προεδρία της ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να θέσει το ζήτημα στην ατζέντα της συνόδου της 24ης Φεβρουαρίου, όμως «η απόφαση θα είναι αρνητική», δήλωσε άλλος διπλωμάτης.
Γαλλία και Γερμανία θεωρούν «πρόωρη» την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ζώνη Σένγκεν και «δεν είναι οι μόνες, περίπου δώδεκα άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ συμμερίζονται αυτήν την άποψη», σημείωσε ο ίδιος. Το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί στην ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών, στις 20 και 21 Ιανουαρίου στη Βουδαπέστη, όμως δεν έχει περιληφθεί στην ατζέντα και οι υπουργοί των χωρών που εκφράζουν τις περισσότερες επιφυλάξεις θεωρούν ότι αυτό «δεν είναι το κατάλληλο πλαίσιο», εξήγησε.
Βουλγαρία και Ρουμανία φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί την έκθεση και πλέον θέτουν ως στόχο τους την εισδοχή τους στην ζώνη Σένγκεν τον Οκτώβριο. Την Τετάρτη, ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου παραδέχτηκε ότι η χώρα του οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όχι να θέτει όρους για την ένταξή της.
Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να εξασφαλίσουν εγγυήσεις ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αντιμετωπίσει «τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα και ότι τα σύνορά τους φυλάσσονται επαρκώς», εξήγησε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Λοράν Βοκιέ. «Η ζώνη Σένγκεν λειτουργεί με μια βάση υπερευαίσθητων δεδομένων. Εάν πέσουν στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, αυτό θα ήταν ένα πραγματικό ρήγμα στο μηχανισμό της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Εάν οι χώρες αυτές είναι έτοιμες σε ένα χρόνο, έχει καλώς. Αλλά αν ετοιμαστούν σε τρία χρόνια, τότε θα γίνει σε τρία χρόνια», τόνισε.