Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον συναντάται σήμερα στην Ουάσινγκτον με τους ομολόγους της τής G8, για συνομιλίες οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κρίση στη Συρία, στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και στην εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Εκπρόσωποι των χωρών της G8 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ρωσία) συναντώνται στην αμερικανική πρωτεύουσα, ενώ η Δαμασκός άφησε να εκπνεύσει χθες η προθεσμία που της είχε δοθεί για να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από τις πόλεις όπου μαίνεται η εξέγερση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τις συριακές αρχές να σταματήσουν τις μάχες πριν από την Πέμπτη, μετά επιστολή του μεσολαβητή Κόφι Αναν στην οποία αναφέρεται ότι η Δαμασκός δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων καταστολής με τουλάχιστον 10.000 νεκρούς.
Η Ρωσία έχει απορρίψει κάθε απόφαση του ΟΗΕ που θα αύξαινε την πίεση στη Συρία, η στάση του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα εξεταστεί στις συνομιλίες αυτές.
Το State Department δεν επιβεβαίωσε το εάν η Κλίντον θα έχει μια κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Λαβρόφ.
Μερικές ημέρες πριν από την επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και η Γερμανία) που έχει προγραμματιστεί το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος θα απασχολήσει μεγάλο μέρος των επαφών στην Ουάσινγκτον.
Το πυρηνικό θέμα της Βόρειας Κορέας θα εξεταστεί επίσης από την G8, καθώς η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εκτοξεύσει άμεσα πύραυλο, μια εκτόξευση που κατήγγειλαν η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της ότι συνιστά μια κεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου.
Με την ανακοίνωση της εκτόξευσης αυτής, που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ της 12ης και της 16ης Απριλίου, η Πιονγκγιάνγκ έθεσε τέλος στις ελπίδες που υπήρξαν με την υπογραφή μιας συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της οποίας η Βόρεια Κορέα θα προχωρούσε μερικώς στον τερματισμό των πυρηνικών και βαλλιστικών της δραστηριοτήτων και οι ΗΠΑ θα άρχιζαν εκ νέου την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σύμφωνα με τη γαλλική διπλωματία, η κατάσταση στο Μαλί θα εξεταστεί επίσης, τη στιγμή που ο βορράς της χώρας αυτής βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών τουαρέγκ και ένοπλων ισλαμιστών.
Στο Μπαμάκο ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης Ντιονκούντα Τραορέ αναμένεται να οριστεί αύριο μεταβατικός πρόεδρος.