Η βρετανική υπηρεσία καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς SFO (Serious Fraud Office) έχει ενδείξεις ότι ο γαλλικός βιομηχανικός όμιλος Alstom έχει καταβάλει σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ σε δωροδοκίες μέσω των παραρτημάτων του στη Βρετανία, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της ανεξάρτητης υπηρεσίας και των αστυνομικών αρχών, τα τρία στελέχη της βρετανικής θυγατρικής της Alstom, που συνελήφθησαν τον περασμένο Μάρτιο από την SFO στο πλαίσιο έρευνας για τη διαφθορά που διεξήγαγε η Ελβετία, “ανήκαν σε ένα διεθνές σύστημα διαφθοράς”. Επρόκειτο για τον πρόεδρο της Alstom UK, τον οικονομικό διευθυντή και το νομικό διευθυντή της θυγατρικής, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.
Τα έγγραφα αυτά συντάχθηκαν από την SFO και τη βρετανική αστυνομία στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που ξεκίνησαν ο πρόεδρος και ο οικονομικός διευθυντής (ο νομικός διευθυντής στο μεταξύ απεβίωσε), αμφισβητώντας τους λόγους της σύλληψής τους. Σε αυτά οι βρετανικές υπηρεσίες κατηγορούν μεταξύ άλλων τη βρετανική θυγατρική της Alstom ότι αποτελούσε έναν από τους “πυρήνες” του παγκόσμιου δικτύου που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία για να δωροδοκεί δημόσιους λειτουργούς προκειμένου να κερδίζει συμβόλαια σε άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο της έρευνάς της η SFO προσδιόρισε στο ποσό των 81 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 97 εκατομμύρια ευρώ) τα χρήματα που φέρεται να δόθηκαν από τις βρετανικές θυγατρικές της Alstom και τα οποία “καμουφλαρίστηκαν” σε “πληρωμές συμβούλων”.
Η εταιρεία πάντως αμφισβήτησε έντονα τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται από την SFO. Ένας εκπρόσωπός της από το Παρίσι είπε ότι η Alstom “δεν ανέχεται σε καμία περίπτωση τη διαφθορά”.
Ο γαλλικός όμιλος ειδικεύεται στην κατασκευή σιδηροδρομικών δικτύων και μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε 70 χώρες και απασχολεί 96.500 εργαζόμενους.