Η Βόρεια Κορέα επέκρινε έντονα σήμερα τη Νότια Κορέα για την άρνησή της να αρχίσει διαπραγματεύσεις και εμμένει εκ νέου στην ειλικρίνεια των προθέσεών της.
Η βορειοκορεατική κυβερνητική εφημερίδα Minju Josun γράφει ότι η Σεούλ “αποτρέπει τις ελπίδες για μια βελτίωση των σχέσεων” μεταξύ των δύο γειτόνων.
Χθες Δευτέρα η Νότια Κορέα απέρριψε μια νέα έκκληση για διαπραγμάτευση της Πιονγκγιάνγκ, σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών μετά τον βομβαρδισμό από το Βορρά ενός νοτιοκορεάτικου νησιού.
Η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι ο Βορράς οφείλει να αναλάβει την ευθύνη των επιθέσεων που πραγματοποίησε κατά το παρελθόν, κυρίως τον βομβαρδισμό στις 23 Νοεμβρίου και τον τορπιλισμό μιας νοτιοκορεάτικης κορβέτας τον περασμένο Μάρτιο και να αποδείξει τη βούλησή του να τερματίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Ύστερα από εβδομάδες εντάσεων η Βόρεια Κορέα έχει αυξήσει από τα τέλη Δεκεμβρίου τις κατευναστικές δηλώσεις, ζητώντας από το Νότο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Φίλιπ Κρόουλι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Βόρεια Κορέα εισήλθε σε μια “φάση γοητείας”, μετά τη “φάση των προκλήσεων” που υιοθέτησε το 2010.
Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στις δύο Κορέες. Ωστόσο “κατανοούμε τους λόγους που η Νότια Κορέα μπορεί να είναι επιφυλακτική”, τόνισε.
Παράλληλα η μεγάλης κυκλοφορίας νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo γράφει σήμερα ότι βορειοκορεάτες συνοριακοί φρουροί σκότωσαν πέντε από τους συμπατριώτες τους και τραυμάτισαν δύο, ενώ τα θύματα μόλις είχαν περάσει τα σύνορα με την Κίνα για να διαφύγουν από τη χώρα το Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που οι συνοριακοί φρουροί ανοίγουν πυρ ενώ λιποτάκτες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα. Τα πυρά ερρίφθησαν ύστερα από εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν, του νεότερου από τους γιους του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ιλ, και πιθανού διαδόχου του, γράφει η ιαπωνική εφημερίδα.
Παράλληλα η Βόρεια Κορέα επέκτεινε την πρόσφατη “επίθεση διπλωματίας” στην Ιαπωνία καθώς αποδέχτηκε την πρόταση για απευθείας διάλογο που είχε διατυπώσει το Τόκιο πριν από μια εβδομάδα, μετέδωσε σήμερα ιαπωνικό μέσο ενημέρωσης.
Το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας στις 4 Ιανουαρίου Σεΐτζι Μαεχάρα “θετική κίνηση” για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.
Το KCNA αναφέρει στην ιστοσελίδα του στα κορεατικά ότι οι δηλώσεις του Μαεχάρα “ανταποκρίνονται στην παρούσα τάση για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε αυτό το νέο αιώνα και της ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”.
“Είμαστε έτοιμοι να έχουμε συναντήσεις και να συνομιλήσουμε με τις χώρες που είναι φιλικές απέναντί μας”, πρόσθεσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. “Αν οι ιαπωνικές αρχές κάνουν μια κίνηση για τη βελτίωση των σχέσεων, αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη και την ανάπτυξη στην κορεατική χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Ασία”.
Η Ιαπωνία που διατηρεί τεταμένες σχέσεις, ίσως και εχθρικές με τον βορειοκορεάτη γείτονά της από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), αισθάνεται ότι απειλείται άμεσα από τους βορειοκεατικούς πυραύλους και τις πυρηνικές δοκιμές.
Αλλά το Τόκιο έχει επίσης μια ιδιαίτερη αντιδικία να διευθετήσει με την Πιονγκγιάνγκ, αυτή των Ιαπώνων που απήχθησαν τις δεκαετίες του 1970 και 1980 από τις βορειοκορεατικές μυστικές υπηρεσίες για να διδάξουν την ιαπωνική γλώσσα και τον πολιτισμό στους πράκτορές τους.
“Δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις αλλά είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα μας επιτρέψει τη διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών”, είχε δηλώσει πριν από μια εβδομάδα ο Μαεχάρα, προσθέτοντας ότι θα είναι ένα από τα “μείζονα θέματα” του 2011.
Έως σήμερα το Τόκιο προτιμούσε να μετέχει σε πολυμερείς συνομιλίες, όπως οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις (οι δύο Κορέες, η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία η Ρωσία) προκειμένου να πειστεί το βορειοκορεατικό καθεστώς να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής βοήθειας.