Την τοξική χημική ουσία διοξίνη ανακάλυψαν σήμερα και σε προϊόντα χοιρινού κρέατος οι Γερμανικές αρχές, μετά τα κρούσματα με τις ζωοτροφές πουλερικών και στα παράγωγα αυτών.
Οι αρχές της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να αποκλύσουν τον κίνδυνο γενικευμένου διατροφικού σκανδάλου, έχοντας κηρύξει από την 3η Ιανουαρίου συναγερμό, διενεργώντας ελέγχους και λαμβάνοντας μέτρα.
Τα προβλήματα ξεκίνησαν από μολυσμένες ζωοτροφές με διοξίνη που έχουν χορηγηθεί σε πάπιες και χοιρινά, μολύνοντας αυγά και κρέας στα αγροκτήματα όπου συνέβη αυτό.
Οι αρχές στην Κάτω Σαξωνία ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη, ότι χοιρινό κρέας από εκτροφείο εμφάνισε επίπεδα διοξίνης άνω των επιτρεπόμενων. Αρκετά ζώα σφαγιάστηκαν και το κρέας καταστράφηκε.
Δείγματα χοιρινού κρέατος από άλλο εκτροφείο, εμφάνιζαν επίπεδα διοξίνης πολύ κοντά στο επιτρεπόμενο όριο, σύμφωνα με τις κρατικές αρχές.
Οι εισαγγελικές αρχές της Γερμανίας ερευνούν τα αίτια της μόλυνσης και ειδικά την πιθανότητα οι ζωοτροφές και τα συμπληρώματα που διέθετε η εταιρεία Harles & Jentzsch, περιείχαν λιπαρά οξέα που προορίζονταν για την βιομηχανία παραγωγής χάρτου.
Εντωμεταξύ, μολυσμένα προϊόντα εξήχθησαν στη Γαλλία και τη Δανία, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Νότια Κορέα επέβαλε περιορισμούς στις εισαγωγές από τη Γερμανία λόγω της υπόθεσης, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι λαμβάνει μέτρα.
Σήμερα, Γερμανοί αξιωματούχοι αναμένεται να ενημερώσουν ομολόγους τους στις Βρυξέλλες για τις τελευταίες εξελίξεις και θα κληθούν σίγουρα να δώσουν απαντήσεις για τα αίτια του προβλήματος και πώς αυτό αντιμετωπίζεται.
Γερμανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα επίπεδα της διοξίνης που έχουν βρεθεί δεν αποτελούν απειλή για όσους καταναλώνουν μικρή ποσότητα των μολυσμένων προϊόντων, αλλά τονίζουν πως η μόλυνση πρέπει να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί το ταχύτερο, ώστε να μην υπάρξουν σοβαροί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.