Δύο είναι τελικά οι μαθήτριες που έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη μεγάλη ισχύος, που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, μπροστά σε επαγγελματικό λύκειο στο Μπρίντιζι της Απούλιας στη νότια Ιταλία.
Σύμφωνα με τη La Repubblica, μία 16χρονη κοπέλα, η Μελίσα Μπάσι, έχασε τη ζωή της ακαριαία, ενώ άλλη μία μαθήτρια, η οποία είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και την κοιλιακή χώρα υπέκυψε ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο. Πέντε είναι οι τραυματίες και όλοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου στις 07:45, την ώρα που οι μαθητές έμπαιναν στις τάξεις στο λύκειο Φραντσέσκα Μορβίλο Φαλκόνε, που ονομάστηκε έτσι από την σύζυγο του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε. Το ζευγάρι δολοφονήθηκε πριν από 20 χρόνια από την σικελική μαφία.
Όπως προκύπτει από νεώτερα στοιχεία, η έκρηξη προκλήθηκε από δυο φιάλες υγραερίου που είχαν τοποθετηθεί πίσω από μεγάλη διαφημιστική πινακίδα.
«Πρόκειται για μια κτηνώδη επίθεση» δήλωσε ο διευθυντής αστυνομίας της πόλης. Ο δήμαρχος του Μπίντιζι, Κόζιμο Κονσάλες, συμπλήρωσε ότι «είναι ένα χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος, μια επίθεση χωρίς προηγούμενο». Έξω από το σχολείο, υπάρχουν ακόμη τετράδια και σακίδια των φοιτητών, γεμάτα αίμα.
Οι πρώτες εκτιμήσεις οδηγούν προς την μαφία: όλοι σχεδόν οι μαθητές προέρχονται από το χωριό Μεζάνιε, όπου, πριν λίγες ημέρες, εξερράγη το αυτοκίνητο του προέδρου της ένωσης εμπόρων κατά της μαφίας.
Επίσης, σήμερα Σάββατο, φθάνει στο Μπρίντιζι το «Καραβάνι κατά της μαφίας», μια πρωτοβουλία που, μεταξύ των άλλων, ευαισθητοποιεί τους ιδιοκτήτες καταστημάτων, ζητώντας τους να μην πληρώνουν στις μαφιόζικες οργανώσεις, το «χαράτσι υποχρεωτικής προστασίας».
Τα ιταλικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι «δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι στις 23 Μαΐου, σε λίγες ημέρες, δηλαδή, θα είναι η επέτειος από τα είκοσι χρόνια της δολοφονίας του εισαγγελέα Τζοβάννι Φαλκόνε, της γυναίκας του, Φραντσέσκα Μορβίλλο και των σωματοφυλάκων του, που είχε ‘υπογράψει’ η Κόζα Νόστρα, στο Καπάτσι της Σικελίας».
Πρόκειται για εισαγγελέα – σύμβολο, σημείο αναφοράς για όσους μάχονται την μαφία. Παράλληλα, όμως, εκτιμάται ότι με την σημερινή επίθεσή της, η μαφία της Απουλίας θέλει να στείλει και ένα μήνυμα στους εμπόρους που αντιστέκονται και δεν θέλουν να καταβάλλουν το ειδικό «χαράτσι», για την δήθεν προστασία των επιχειρήσεών τους από το μαφιόζικο παρακράτος.