Σε σχολεία και γυμναστήρια διανυκτέρευσαν χιλιάδες Ιταλοί εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού των 6 βαθμών που συντάραξε στις 4:05 (ώρα Ιταλίας) τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά με επίκεντρο την περιφέρεια της Εμίλια – Ρομάνια.
Επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 50 έχουν τραυματιστεί. Τεράστιες καταστροφές για την ιταλική πολιτιστική κληρονομιά κυρίως στη Μόντενα και τη Φεράρα• κατέρρευσαν και υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές δεκάδες εκκλησίες και ιστορικά κτίρια.
Την κατάσταση δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο οι καιρικές συνθήκες καθώς συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις δημιουργώντας από τη μία τον κίνδυνο της κατάρρευσης των ετοιμόρροπων κτιρίων ενώ από την άλλη παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι με θερμοκρασίες που αιφνίδια —όπως μεταδίδει και η ιταλική τηλεόραση— δεν θυμίζουν με τίποτε Άνοιξη.
Παράλληλα, έκκληση απηύθυνε η Πολιτική Προστασία στους πολίτες που ζουν στην περιοχή κοντά στην Φεράρα να μην πιστέψουν όσους δίχως κρατική ιδιοότητα καλούν τους πολίτες να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματά τουςγια να ελεγχθεί η στατικότητά τους.
Στην πραγματικότητα, ανέφερε η Πολιτική Προστασία, πρόκειται για κλέφτες που θέλουν να επωφεληθούν της δύσκολης κατάστασης σε βάρος των κατοίκων.
Πάντως η νύχτα για τους Ιταλούς σεισμοπαθείς ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς συνολικά στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια οι μετασεισμικές δονήσεις τις τελευταίες είκοσι ώρες ξεπέρασαν τις 75.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι επιστρέφει εσπευσμένα από την διάσκεψη του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Σικάγο. Την ερχόμενη Τρίτη, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να προχωρήσει στην κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να μπορέσει να αντιμετωπισθούν με τον αποτελεσματικότερο δυνατό τρόπο τα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός που έπληξε την Ιταλία.
Την πρώτη σεισμική δόνηση ακολούθησαν σειρά μετασεισμών με τον ισχυρότερο μεγέθους 5,1 βαθμών στις 15:18 (ώρα Ιταλίας). Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκαν πέφτοντας από ετοιμόρροπο κτίριο όπου πραγματοποιούσε ελέγχους, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάστασή του είναι σοβαρή, αλλά δεν κινδυνεύει. Πολλά ιστορικά κτίρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από την κύρια δόνηση καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Ο σεισμός των 6 βαθμών σημειώθηκε ξημερώματα, όπως το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Λ’ Ακουιλα το 2009. Είναι ο χειρότερος σεισμός που πλήττει την Ιταλία αφότου χάθηκαν 300 ζωές στην Λ’ Ακουιλα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 36 χιλιομέτρων βόρεια της Μπολόνια ανάμεσα στην Μόντενα και την Φεράρα, και το εστιακό βάθος ήταν μόλις 10 χλμ.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι έξι νεκροί -τέσσερις εργάτες (ένας Μαροκινός και τρεις Ιταλοί) που εργάζονταν νυχτερινή βάρδια σε εργοστάσια έξω από την Φεράρα, καθώς και δύο γυναίκες (η πρώτη ενδεχομένως από εγκεφαλικό επεισόδιο κοντά στη Μπολόνια, η δεύτερη ήταν ηλικίας 103 ετών και πέθανε στο Σαν Αγκοστίνο). Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των γεωλόγων, στην περιοχή της Φεράρα είχε να σημειωθεί τόσο ισχυρός σεισμός από το 1570. Παράλληλα, μηχανικοί και αρχιτέκτονες, τονίζουν ότι πρέπει να εξακριβωθεί για ποιο λόγο κατέρρευσαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είχαν χτισθεί πριν λίγα χρόνια και εάν τηρήθηκαν οι αντισεισμικοί κανόνες.
Η περιφέρεια της Μόντενα ζήτησε να καταργηθεί κάθε δέσμευση που της έχει επιβληθεί από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, σε ότι αφορά τον περιορισμό των εξόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Με την πρόσφατη αλλαγή του σχετικού νόμου, το ιταλικό κράτος δεν συμβάλλει στην πληρωμή των ζημιών που οφείλονται σε φυσικές καταστροφές. Η σχετική βοήθεια, θα μπορεί να δοθεί στους πολίτες, μόνο με αύξηση των φόρων επί των καυσίμων.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια, Βάσκο Εράνι, γνωστοποίησε όμως ότι έχει ζητήσει να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ολόκληρη η χώρα.
Πάνω από 500 κρατούμενοι των φυλακών της Φερράρα, μεταφέρθηκαν το πρωί της Κυριακής σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα, προκειμένου να εξακριβωθεί αν υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης στη φυλακή όπου κρατούνταν.
Σε ό,τι αφορά μόνο το γαλακτοκομικό τομέα της Εμίλια – Ρομάνια, οι ζημιές στις εγκαταστάσεις παραγωγής ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Τα δυο χωριά τα οποία υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές είναι το Σαν Αγκοστίνο -όπου κατέρρευσαν βιομηχανικές δομές, μέρος του καμπαναριού και το δημαρχιακό μέγαρο είναι ετοιμόρροπο- και το Σαν Φελίτσε Σουλ Παναρο, όπου μεταξύ των άλλων κατέρρευσε ολοσχερώς ο πύργος των παλαιών τειχών.